Mejla

Maria Ehlin Kolk

Nordisk tävling är inte rasistisk

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är männen som springer för långsamt

Foto: Överlägsen. Svenskan Isabellah Andersson har blivit bästa dam i Stockholm marathon sex gånger sedan 2008.

Att Stockholm marathon vill göra löptävlingen till ett nordiskt mästerskap är faktiskt inte rasism.

Löptävlingens beslut att ge nordiska löpare prispengar kritiserades hårt i sociala medier under veckan som gick. Tävlingen har de senaste åren dominerats av löpare från Kenya, Jordanien och Etiopen på herrsidan och att ge bästa nordiska herre första pris skulle ställa vinnaren av loppet utan.

Framtiden inte munter

Det vore förstås både osportsligt och rasistiskt. Precis som att det vore galet att inte tillåta löpare från andra länder. Eller att införa olika regler för olika löpare med olika etnicitet. Men Stockholm marathons beslut handlar om att skapa ett nordiskt mästerskap som en tävling i tävlingen.

Efter veckans debattstorm har tävlingsledningen har fått gå ut och förtydliga att prispengarna vartannat år ska delas mellan prispengar till snabbaste löpare och öronmärkta pris- och respengar till snabbaste löpare med nordiskt medborgarskap.

Långdistanslöpningen i Norden har problem. På damsidan finns överlägsna Isabellah Andersson som varit bästa dam på Stockholm marathon sex gånger sedan 2008, men på herrsidan har ingen nordisk löpare vunnit sen 2001. Framtiden för manlig svensk långdistanslöpning ser inte så munter ut.

Om ett nordiskt mästerkap är rätt eller fel väg att gå får sportjournalistiken avgöra.

Med sportnyhet som gisslan

Men stormen på Twitter handlar inte om sport. Den handlar om att sociala mediers antirasismdebattörer tagit en sportnyhet som gisslan. Och debatten missar både målet och går andras ärenden.

Upprörda inlägg i sociala medier frågar hur man ska kunna bedöma hur någon är nordisk. Folk undrar om det bara är vita som får tävla i maraton i Stockholm.

De kan bevisligen mycket lite om löpning. Isabellah Andersson är född i Kenya. Hon flyttade till Sverige 2006 och har tävlat i SM-tävlingar sen 2008.

För att tävla för ett nordiskt land måste hen vara medborgare. Men också klara kvalgränser för internationella mästerskap. Nordiska löpare behöver stöd för att springa fortare. Inte hån på Twitter.

Det finns massa andra stora frågor inom idrottens förhållande till politiken att twittra om.

Förolämpa inte idrottarna

Det behövs många fler inlägg om de stora mästerskapen. Regimer som får arrangera världsmästerskap stärks alltid. Att fotbolls-VM ska arrangeras i Ryssland 2018 måste diskuteras högljutt.

Skriv om vårbudgetens miljoner till idrottsklubbar för integrationsarbete. Som Sveriges största folkrörelse måste antirasism och integration vara ledord i verksamheten. 

Men förolämpa inte Isabellah Andersson genom att håna Stockholm marathon.

Deras beslut handlar inte om etnicitet eller hudfärg.

Det handlar om att nordiska män springer för långsamt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.