Borås vet att SD inte är att lita på

Efter valet väntar ett tufft jobb

Som Borås röstar, röstar Sverige. I valen 2006, 2010 och 2014 har valresultaten i textilstaden hamnat nästan på samma siffror som rikets. Ett politiskt Sverige i miniatyr. Det är därför Aftonbladets ledarsida följt staden och jag i princip haft klippkort på tåget mellan Stockholm och Borås.

Nu visar det sig att Sverige också denna gång i stort sett röstat som Borås. Den noggranne kan konstatera att de lokala Socialdemokraterna gör ett något bättre riksdagsval än i riket, 29,56 procent i stället för 28, 26. Samma sak gäller Moderaterna.

SD fick lite större andel av rösterna i Borås än i Sverige. Centerpartister, vänsterpartister och miljöpartister något mindre. Men i stort stämmer prognosen. De politiska trenderna i Sverige går igen i Borås, och det gör valresultatet också.

Knapp marginal

De definitiva siffrorna från kommunvalet är inte färdiga, men precis som i riksdagen pekar det preliminära resultatet på att det rödgröna partierna med knapp marginal kommer att vara det största blocket i kommunfullmäktige de kommande åren. Och precis som i riksdagen kommer Sverigedemokraterna att ha en ställning som massiv vågmästare.

Att få till ett fungerande styre i textilmetropolen blir en utmaning, precis som det blir en utmaning att få ihop en regering i Stockholm.

Där tycks dock likheterna upphöra. Medan förhandlingarna mellan partiernas ledare i Stockholm förs på presskonferenser, i TV-program och radiointervjuer har politikerna i Borås lagt locket på.

– Förhandlingar sköts inte så bra via medier, har det socialdemokratiska kommunalrådet Ulf Olsson sagt till Borås Tidning.

– Jag svarar inte på vem som har pratat med vem, har Moderaternas ledare Annette Carlsson sagt.

Inget inflytande

Till skillnad från i rikspolitiken har dessutom den uppgörelse som gjordes mellan kommunledningen och oppositionen efter förra valet hedrats i Borås kommun. Sverigedemokraterna har inte fått något avgörande inflytande.

När jag talat med Annette Carlsson har hon varit tydlig med att det är så det ska fortsätta. Det är också en skillnad mot hur den moderata partiledningen i Stockholm hanterat saken.

Om precis en månad sammanträder Borås nya kommunfullmäktige för första gången. Då ska bland annat kommunstyrelsen väljas och därför skulle en uppgörelse om hur styret ska fungera behöva vara klar. Det väntar bråda dagar för politikerna i Borås.

En vecka efter är det ändå inte politik som skapar rubriker i Borås. Det gör fotbollen, och en feldömd straff på Ullevi i söndags. Den kostade Elfsborg två otroligt viktiga poäng detta plågsamma år för Boråsfotbollen.

Kommunpolitikerna har fortfarande möjlighet att bli mer framgångsrika.