Viktoria är den senaste reportern som mördas

”Det kan visa sig vara farligt att arbeta som journalist i Bulgarien” skriver Reportrar utan gränser lite torrt på sin hemsida. Landet ligger på plats 111 av 180 i pressfrihetsindex, det är sämst inom EU.

I helgen hittades den undersökande reportern Viktoria Marinova, 30, mördad i en park i staden Ruse i nordöstra Bulgarien, på gränsen till Rumänien. Enligt åklagaren dog hon av hårda slag mot huvudet och strypning. Hon ska även ha blivit våldtagen.

Viktoria Marinova arbetade på den lokala tv-kanalen TVN och grävde i korruptionsaffärer med kopplingar till EU-fonder. Det är inte fastställt ifall mordet har en koppling till hennes arbete men Bulgariens inrikesminister Mladen Marinov var snabbt ute med en annan förklaring. ”Det handlar om våldtäkt och mord” säger han till The Guardian.

Kräver utredning

Tom Gibson, chef för Committee to Protect Journalists, CJP, i Europa kräver att mordet utreds grundligt.

”CJP är chockade av det barbariska mordet av journalisten Viktoria Marinova. Bulgariska myndigheter måste utnyttja alla resurser och göra en uttömmande utredning och ställa de skyldiga inför rätta” säger organisationen i ett uttalande.

Även Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE, har reagerat skarpt.

”Jag är chockad av det fruktansvärda mordet på den undersökande journalisten Viktoria Marinova i Bulgarien. Jag kommer att följa utredningen noggrant” säger Harlem Désir, OSSE:s representant för pressfrihet.

Tredje mordet

Viktoria Marinova är det tredje journalisten som mördats inom EU det senaste året. I oktober dödades den maltesiske journalisten och bloggaren Daphne Caruana Galizia av en bilbomb inte långt från sitt hus. Även hon granskade korruption, ofta med kopplingar till landets politiska elit.

Mordet väckte ett internationellt ramaskri inte minst eftersom hon var en av de första som granskade de som kallade ”Panamapappren”, en läcka av dokument som avslöjade hur världens ekonomiska elit utnyttjade skatteparadis i stor skala.

I februari sköts den slovakiske journalisten Jan Kuciak ihjäl tillsammans med sin fästmö Martina Kusnirova i parets hem. Även Jan Kuciak granskade korruption med kopplingar till höga politiker. Mordet utlöste massdemonstrationer och ledde till slut till att premiärminister Robert Fico avgick.

Utan journalister - ingen sanning

Morden på Viktoria Marinova, Daphne Caruana Galizia och Jan Kuciak är ett sorgligt kapitel för den Europeiska unionen. Utan journalister som vågar granska så kommer makthavare av alla sorter undan med fusk, korruption och övergrepp. Av alla friheter är pressfriheten en av de allra mest grundläggande. Utan det fria ordet kan alla andra rättigheter snabbt urholkas och försvinna.

Vi vet ännu inte vad som hände Viktoria Marinova eller vilka de skyldiga är. Bulgarien måste utreda och på ett trovärdigt sätt lägga alla fakta på bordet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.