Mejla

Eva Franchell

Han flinar åt mobilen medan barnen ramlar

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barnen trängs ihop på liten yta.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Barnen trängs ihop på liten yta.

Bussen är full av vuxna egon. En hipster i 30-årsåldern skrevar över två säten medan han lojt skrollar i mobilen.
Strax bredvid honom står en mamma med två små barn. Tre och fem år gamla kanske, de hänger vid varsin stolpe och försöker parera bussens krängningar med sina korta ben.
Hipstern ser inte barnen. Han flinar åt något i mobilen medan bussen svänger i en tvär korsning.

Det är så många som missar barnen numera.

Barnen får gå i snödrivan

Som mormor till en halv förskoleavdelning märker jag hur attityderna förändrats sedan mina barn var små. Det räcker med att åka med den där bussen till Slussen där två breda cykelbanor brer ut sig. Längs ena kanten, just där snödrivan tornar upp sig, finns en smal gångbana där rullstolar, rollatorer och barnvagnar förväntas trängas med tusentals gående.
Det här handlar inte bara om Stockholm, men i bland tror jag faktiskt att Stockholm är värst.

Här byggs flera nya bostadsområden så täta att barnen får tränga ihop sig. Förskolor placeras i bottenvåningar dit solen aldrig når och barnen får inte ens en gård att leka på. I bästa fall får de en utsläppsgård. Ja, sug på det ordet en stund.

Lekparkerna blir fullsatta

En utsläppsgård är en smal strimma hård mark utanför dörren där barnen samlas upp innan de marscherar i väg till någon park. I dessa nya områden får de knalla en stund för parkerna är få och inte särskilt stora.

Det har hänt att jag och barnbarnen fått leta efter en ledig plats vid någon sandlåda. En del moderna lekplatser är så små att de faktiskt blir fullsatta.

Jag är ingen gröna-vågen-fundamentalist. Mina barn har också vuxit upp i tät stadsbebyggelse, men de hade ändå nära till stora parker där de kunde få upp farten och springa tills de var helt trötta. Dagens nya parker tar slut alldeles för fort.

Barnen ger inga intäkter

I Stockholms superurbana stadsdelar planeras för förskolor där varje barn kan få en lekyta utomhus på drygt tre kvadratmeter. Spring runt på den om ni kan. Stadsplanerarnas fantasi vet inga gränser, lekplatser på tak och förskolor i bussar - nej, de har inga hus - som kör till olika lekplatser.
Barnen trängs ihop även inomhus. Gamla dagis ska rymma allt fler och det nya modet är jättedagis med sju-åtta avdelningar. Träng ihop dem bara, marken är dyr, barn ger ändå inga intäkter och tack och lov har de ingen rösträtt. De slimmas på dagis och får stå i bussen hem.
Det är inte konstigt att de sedan faller i koma framför tv:n eller Ipaden. Jag förstår att de är trötta, de får mindre solljus än en Volvo på någon av Stockholms alla gatuparkeringar. De har smalare gångväg än en trimmad elcykel.

Stockholm sätter trenden för överallt växer det upp täta statsdelar där marken utnyttjas maximalt men där barnens utveckling blir minimal.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.