Norsk kris blir huvudvärk för Annie Lööf

KrF:s ledare Knut Arild Hareide vill ta sitt parti åt vänster.

"En högtidsstund för vår demokrati", skriver norska dagstidningen Klassekampen om morgondagens stora politiska händelse i Norge.
Då ska nämligen Kristelig folkeparti, KrF, bestämma sig för hur de ser på regeringsfrågan. Drygt ett år efter det senaste valet till stortinget så kan det bli statsministerbyte, om medlemmarna håller med sin ledare Knut Arild Hareide om att det är dags att börja samarbeta vänsterut.

Efter det norska valet 2013 möjliggjorde KrF och Venstre, det andra norska mittenpartiet, en sorts blåbrun regering bestående av konservativa Høyre och högerpopulistiska Fremskrittspartiet, Frp. Men efter valet i fjol lät Hareide meddela att hans parti inte längre tänkte stötta en regering där Frp har ministerposter.

Liberala Venstre valde en annan väg och gick in i regeringskoalition med Frp och Høyre. Men regeringen saknar egen majoritet och är därför beroende av stödet från lilla KrF. Utan att ha fortsatt budgetsamarbetet som rådde förra mandatperioden har KrF – med ett väljarstöd på 4,2 procent – ändå varit garanten för att statsminister Erna Solberg kunnat regera vidare. Men stödet till högerregeringen har haft ett pris. Väljarna flyr.

Och Hareide har inte gjort någon hemlighet om hur han vill rädda sitt parti. I en bok som utkom i höstas beskrev han det tidigare budgetsamarbetet med Frp och Høyre som "otillfredsställande". Han argumenterar för att Frp brister i respekten för människovärdet och att Høyres högergir försvårar samarbete i mitten. Dessutom hyllar han socialdemokratiska Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre och menar att de bägge partierna blivit mer lika varandra i viktiga värderingsfrågor.

Och i slutet av september sa han det rätt ut: Kristelig folkeparti bör försöka bilda regering med Arbeidepartiet och Senterpartiet.
För Hareide handlar det om ett vägval, om att försöka verka för ett varmare samhälle med mindre ekonomiska skillnader.

Sedan dess har han rest runt bland partiets gräsrötter och talat för sin sak, debatterat, lyssnat på partivänner och svarat på frågor. Nya partimedlemmar har strömmat till, och i morgon kommer så partiets svar. Men nu pratar Norge inte längre om att klyftorna växer. Utan om abort.

För att vinna över KrF:s medlemmar har Høyre nämligen meddelat att man kan tänka sig att skärpa abortlagstiftningen. På detta har vänstern reagerat som förväntat, och frågan har helt tagit över debatten. I måndags samlades omkring tusen personer från ett 30-tal organisationer utanför Stortinget för att demonstrera mot begränsad aborträtt.

Hur det slutar? Siffrorna pekar på att Hareide förlorar, och att delegaterna i stället röstar för att fördjupa samarbetet med regeringen. Överlever Hareide det? Nu talas det också om att partiets stortingsgrupp kanske inte kommer att följa landsmötets beslut. KrF ser ut att gå in i helgen, djupt splittrat.

Utvecklingen i Norge bör särskilt uppmärksammas av våra svenska liberaler. Annie Lööf och Jan Björklund har ju samma problem som de norska mittenpartierna hade 2013. Hur ska man förhålla sig till principen om borgerligt samarbete när borgerligheten plötsligt domineras av ett konservativt block som driver på för politik som är i direkt konflikt med socialliberala principer.

De norska mittenpartierna har som sagt prövat olika vägar. Ingen av vägarna tycks ha gjort väljare eller partimedlemmar särskilt belåtna.

Även om Jan Björklund och Annie Lööf lyckas hitta ett sätt att för tillfället krångla sig ur sin belägenhet så kommer deras huvudvärk kring hur man ska förhålla sig till regeringsmakten och SD sannolikt inte släppa.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.