Nyamko Sabuni hånar unga vuxna

Det krävs visst rika föräldrar för att flytta hemifrån

 Nyamko Sabuni är klassblind när hon påstår att det räcker för unga att ha ett jobb för att köpa en lägenhet.

"Man behöver inga rika föräldrar för att köpa en bostad. Man behöver ett arbete." Nyamko Sabunis ord i Aktuellt i förra veckan fick snabbt vingar. Med rätta kritiserades det orimliga i ett sådant verklighetsfrånvänt påstående.

Framför allt är det ett hån mot alla unga vuxna som i dag bor för trångt, som betalar överpriser på andra- eller tredjehandsboenden eller som tvingas bo hemma.

För sanningen är att den nuvarande bostadsmarknaden hindrat alldeles för många ungdomar att på riktigt kunna ta klivet in i vuxenlivet.

Problemet är den dominerande bostadsbristen. I hela 210 av 290 kommuner är utbudet av bostäder för lågt. Och det är i högsta grad en klassfråga.

Klassblindheten styr Sabuni

Nyamko Sabunis klassblindhet går inte att missta när hon påstår att allt handlar om jobb. Och det blir tydligt att hon inte har koll på vilka orimligt höga summor det handlar om.

Ännu märkligare är Sabunis logik med tanke på hur gärna hon förespråkar fler enkla jobb och sänkta löner.

För de lönenivåer som finns i dag räcker inte.

Det håller inte att raljera med klassföraktande uttalanden på bästa sändningstid i SVT.

I genomsnitt tjänar en 25-29-åring 21 000 kronor, pengar som gör det möjligt att köpa en etta endast i 70 av Sveriges 290 kommuner, med den insats på tre månadslöner som experterna rekommenderar.

Om L-ledaren fick bestämma skulle vi få en ungdomsgeneration som ännu mer satt fast i ett låglöneträsk. Hur hon tänkt att dessa skulle ha råd med bostäder är en gåta som vi förmodligen aldrig får ett svar på.

420 000 kronor krävs för en insats i Stockholm. Vilka unga har de pengarna om de inte har rika föräldrar menar Sabuni?

Hyresrätter en omöjlighet

Hyresrätter med skäliga hyror, som varit tidigare generationers väg in i vuxenblivandet är nu mest en ouppnåelig dröm efter att många kommuner sålt ut stora delar av allmännyttan.

Hyresgästföreningen i Stockholm har under flera år kartlagt ungdomars bostadsbrist. Den senaste rapporten visar att utvecklingen går åt fel håll. Rekordmånga – hela 33 procent – i åldrarna 20-27 tvingas bo hemma. Och en av fem bor i andra hand eller som inneboende.

Det mest allvarliga som rapporten visar är hur bostadssituationen påverkat otryggheten och skapat en växande oro för framtiden.

Detta borde tas på allra största allvar, också av Nyamko Sabuni.

Det håller inte att raljera med klassföraktande uttalanden på bästa sändningstid i SVT. Det krävs riktig politik som faktiskt hjälper ungdomar att få bli vuxna.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.