Var inte så sur Ulf Kristersson

Kolkraften minskade med en fjärdedel

En lövtunn riksdagsmajoritet satte för ett par veckor sedan stopp för Moderaternas kärnkraftsplaner. Sedan dess tycks Ulf Kristersson ha tappat intresset. Vi kan ana varför.

Vattenfall - det företag Kristersson ville kommendera i kärnkraftsfrågan - har i åratal dragits med sviterna efter Maud Olofssons tid som näringsminister. Nu når bolaget sina finansiella mål. Skattebetalarna kan räkna med en utdelning på över sju miljarder kronor.

Det är utmärkt. Men hur spännande siffrorna än kan vara är det verkligheten bakom som borde få energipolitiker i Sverige att vakna.

Stänger kärnkraftverk

Det senaste året har Vattenfall inte bara stängt kärnreaktorn Ringhals två. Man har också avvecklat två koleldade kraftverk, ett i Tyskland och ett i Nederländerna. Å andra sidan har man satsat på havsbaserad vindkraft, till exempel i Danmark.

Vattenfall håller på att ställa om, från kol och uran till vind och sol. Och man gör det för att tjäna pengar.

– Ny kärnkraft är inget att diskutera i dag, förklarade koncernchefen Magnus Hall när bokslutet presenterades.

Häpnadsväckande utveckling

Han beskriver egentligen bara det som händer. Nyligen publicerade en brittisk tankesmedja en rapport om Europas energimarknad. Utvecklingen är häpnadsväckande.

Den kolbaserade energiproduktionen håller på att kollapsa i Europa. Bara under förra året minskade kolanvändningen med 24 procent.

Utfasningen borde gå fortare, men det som händer är en revolution.
Kolbaserad elproduktion är inte bara skitig. Den är inte heller tillräckligt lönsam och ingenting tyder på att det kommer att förändras.

Alternativet är inte heller i Europa kärnkraft. Det som växer är vind- och solkraft. Förra året fick Europa för första gången mer energi från förnyelsebara källor än från kolförbränning. Och när det stormade häromveckan producerade vindkraften i Sverige mer el än både vattenkraft och kärnkraft.

Tystnad duger inte

Vi förstår om Ulf Kristersson väljer att tala om annat än energipolitik. Men det duger faktiskt inte. Det finns nämligen mycket som måste göras.

Systemet med utsläppsrätter måste fortsätta att driva på. Vi skulle behöva mer svenska investeringar i vår energisektor. Kraftnätet behöver byggas ut och tillståndsprocesser effektiviseras. Dessutom är det viktigt att utvecklingen av system för att lagra energi fortsätter.

På var och en av de här punkterna spelar politik - till och med moderat politik - en roll. Verkligheten behöver inte vara din motståndare, Ulf Kristersson.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.