Nu anklagar Biden öppet Donald Trump för rasism

Valkampanjen trappas upp – ska hålla möte inomhus

Tidigare vicepresident Joe Biden. Presidentvalet i USA avgörs den 3:e november 2020.

Handskarna är av, är ett uttryck för när man i en fajt har slutat ta minsta hänsyn till motståndaren. Det är en passande beskrivning för det som nu utspelar sig i det amerikanska valracet, som avgörs i november. Demokraternas Joe Biden skrädde inte orden när han vid ett webbsänt möte i Philadelphia adresserade Donald Trumps rasistiska utspel, och menade att de började i samma ögonblick som Trump annonserade sin kandidatur.

“När du såg människorna som kom ut på fälten i Charlottesville bärande på facklor, ådrorna bultade på dem, de skrek ut antisemitiskt hat, samma fraser som användes på tidiga 1930-talet i Nazityskland. De ackompanjerade av Klu Klux Klan, och klanens ledare sa ‘Det här är varför vi valde honom’. Sedan blev en ung kvinna dödad, och Trump blev ombedd att kommentera. Han sa att det var “Väldigt fina människor på båda sidor”. Ingen president i USA:s historia har sagt något liknande. Något jag lärde mig som ung, är att man tror att man kan besegra hat, men man kan bara få det att gömma sig. När en president talar så lyssnar folk, oavsett hur bra eller dålig han är. Och när en president ger trovärdighet åt de här rasistiska (här verkade Biden vara nära att säga jävlarna, men ändrade sig till “personerna”), så ger han dem syre och de kommer fram från sina gömmor.”

Förbjuder strypgrepp

Joe Biden höll sitt anförande i en historisk tid, när rasism, polisbrutalitet, segregering och diskriminering är på allas läppar. Black Lives Matter-protesterna har fortsatt att locka enorma skaror, i USA så väl som i övriga världen, och en rad lagförslag och politiska reformer har fötts i dess spår. Bland annat har en majoritet i fullmäktige röstat för att fullständigt riva upp polissystemet i Minneapolis, där George Floyd förlorade medvetandet med ett knä pressat mot nacken, inför flertalet mobilkameror.

Tolv amerikanska städer eller countyn har hittills aviserat att strypgrepp ska förbjudas i polisens tjänsteutövning. En rad andra dödsfall vid polistillslag har också kommit upp till ytan, som afroamerikanska sjukvårdaren och sjuksköterskestudenten Breonna Taylors fall. Hon dog efter att ha skjutits åtta gånger av polis vid en husrannsakan i sitt hem i Louisville, Kentucky. Nu införs nya regler för hur husrannsakan får genomföras.

Samtidigt kan det inte ha undgått någon att världen plågas av en pandami, och miljonprotesterna är minst sagt riskabla. Människor som står tätt intill varandra, och därtill sjunger eller skriker så att luftburen smitta kan spridas, har tidigare visat sig vara en stor fara, vilket dokumenterats i bland annat körer. Det som skulle kunnat öka risken är om samlingen, med rop och skrik, skett inomhus. Och det är precis vad president Donald Trump nu föreslår.

Ska hålla valmöte inomhus

Den 20:e juni håller Donald Trump kampanjmöte inomhus i Tulsa, Oklahoma, samtidigt som landets hälsomyndighet avråder från folksamlingar. För att försäkra sig om att inte bli stämd vid eventuell smitta, har nu presidenten en särskild registrering för deltagarna på sin kampanjsida.

“Genom att delta i mötet tar du och alla gäster frivilligt alla risker relaterade till exponering för Covid-19 och går med på att inte hålla Donald J. Trump, Inc. BOK Center; ASM Global; eller något av deras dotterbolag, styrelseledamöter, officerare, anställda, agenter, entreprenörer eller frivilliga ansvariga för någon sjukdom eller skada”, står det på ett särskilt uttalande till deltagarna, rapporterar New York Times.

Tydligen tycker presidenten att det är värt risken. Demokraternas Joe Biden har så här långt ett övertag i opinionsmätningarna, trots att Donald Trump fullkomligt dominerat scenen under pandemin. Men med över 113 000 döda och den värsta vågen av arbetslöshet sedan 1930-talet, har det inte varit någon fördel. Och ämnet är känsligt. Trumps återvalskommitté hotar nu att stämma CNN om man inte ber om ursäkt för att ha publicerat en opinionsundersökning som visade att presidenten låg 14 procentenheter bakom Biden. Det har fått mediebolaget att reagera skarpt.

"Såvitt jag vet är detta första gången i dess 40-åriga historia som CNN har hotats med rättsliga åtgärder för att en amerikansk politiker eller kampanj inte gillade resultatet i CNN:s väljarundersökningar”, kommenterade CNN:s chefsjurist David C Vigilante, i ett skriftligt svar.

Handskarna är som sagt av.