Mejla

Daniel Swedin

Teodorescus nya jobb avslöjar partiernas kris

Nya tankar får hämtas utifrån

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gladast vinner.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Gladast vinner.

LEDARE

I dag hade moderatledaren Ulf Kristersson kallat till presskonferens för att berätta om att partiet ska ta fram ett nytt idéprogram. Dagens stora nyhet är att detta arbete fått Göteborgs-Postens politiska redaktör Alice Teodorescu att lämna tidningen. Nu blir hon huvudsekreterare i M:s idépolitiska programgrupp.

Strategiskifte

– Sverige och Moderaterna befinner sig i ett väldigt formativt läge. Mycket har omkullkastats under den gångna mandatperioden och efter valet. Att i det läget få möjlighet att jobba med det som kanske ligger mig varmast om hjärtat, nämligen idéer och långsiktiga perspektiv, känns otroligt roligt, sa Teodorescu vid pressträffen.

Teodorescu är nu inte den första opinionsbildare som lämnat tyckonomin för att bli partiarbetare. Johan Ingerö hämtades från den marknadsliberala tankesmedjan Timbro till en roll som policychef i Kristdemokraterna. I februari blev Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson presschef i Kristdemokraternas partiledarstab.

Det säger något väsentligt om hur de svenska partierna mår.

Efter valet 2010 skrev högerdebattörerna Johan Lundberg och Paulina Neuding en uppmärksammad debattartikel: ”Vi efterlyser en debatt om invandringens problem”.

Tanken var att SD:s framgångar kunde förklaras av att de borgerliga partierna talat för lite om invandringens baksidor, och på fel sätt. Om vi inte börjar diskutera det negativa ”riskerar SD att gå från att vara ett symptom på ett misslyckande, till att bli en politisk maktfaktor att räkna med”, hävdade de.

Artikeln blev inledningen på ett strategiskifte inom den opinionsbildade borgerligheten. Ledarsida efter ledarsida sällade sig till kören, och allra längst har Göteborgs-Posten gått.

Styra med SD:s hjälp

Regeringsbildningen i höstas och vintras var energiska dagar för tidningarnas ledarredaktörer. I tv-inslag, morgonsoffor, poddar och panelsamtal var vi inbjudna för att lägga ut texten om vad partierna borde göra, vilka regeringsalternativ som var möjliga och önskvärda. Här var Teodorescu en tydlig och efterfrågad röst. Hon förestod en redaktion som gärna såg att Moderaterna och Kristdemokraterna styrde Sverige med SD:s hjälp.

Men allt har inte handlat om M:s förhållande till SD. Teodorescu har varit en konservativ fixstjärna och erbjudit ett mörkblått perspektiv på varenda samhällsfråga.

Det är mer än man kan säga om Moderaterna och de andra svenska partierna. Partier är stenhårt hierarkiska organisationer som under de senare åren prioriterat bort idéutveckling och tankearbete. I stället är det bunkermentalitet, mygel och maktspel som varit fokus. I den kulturen blir det helt enkelt inga nya idéer – de får hämtas in utifrån.

För 15 år sedan var det ledartexter i Svenska Dagbladet som röjde väg för alliansprojektet . I år har Göteborgs-Posten sett till att alliansen upplösts.
Att den opinionsbildande högern nu tar över tar över "sina" partier är på så sätt den logiska slutpunkten.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.