Skolmiljardären vill att vi håller käften

Engelska Skolans grundare är en parodi på elaka välfärdskapitalister

Det har blåst upp till politisk strid på skolmarknaden. Allt fler partier vill reglera den. ”Bullshit”, säger IES grundare Barbara Bergström om kritiken mot friskolor.

Satiren är död. Det är känslan efter att ha läst Dagens Nyheters reportage om Internationella Engelska Skolans, IES, grundare Barbara och Hans Bergström. Paret beter sig som en parodi på elaka välfärdskapitalister.

Det börjar med att Barbara Bergström torkar av sina tvättade händer PÅ DN-fotografen Alexander Mahmouds skjorta.

– Jag gillar inte de där skräniga sakerna, säger hon till reportern Björn af Kleen och syftar på handtorken.

Tydligare än så blir knappast en människosyn som gör skillnad på folk och folk.

Den egna turkost sidenglänsande dräkten var givetvis för fin för att användas som handduk.

Sminkar grisen

Nu är det inte för Barbara Bergströms dåliga uppförande som hon och maken ständigt får kritik. Utan de tillhör den grupp välfärdskapitalister som har kunnat skära guld med täljkniv tack vare marknadsvänliga politiska beslut de senaste decennierna.

Barbara Bergström.

I paret Bergströms fall har de blivit miljardärer.

Pengarna har de flyttat till en amerikansk fond. Fondens resurser används bland annat till att investera i svensk forskning. Cynikern skulle säga att det handlar om att sminka upp grisen och inte framstå i full dager som giriga skatteflyktingar.

Rektorn och skoldebattören Linnéa Lindquist intervjuas också i DN-texten. Hon säger att hon egentligen struntar i IES och andra skolkoncerners vinster. Det är friskolornas rovdrift på resurser som är problemet.

Och det beror på finansieringsmodellen.

Kommunala och privata skolor får samma skolpeng men har inte samma behov. Friskolorna lockar mer gynnade elever som inte kräver lika mycket resurser som barn ur arbetarklassen eller med särskilda behov.

Det leder till en negativ spiral för de kommunala skolorna som får dåligt rykte, tappar elever och därmed får ännu mindre resurser med nedskärningar som följd.

Blåser upp till strid

Allt fler har börjat reagera på orättvisorna i skolsystemet. Opinionen är stark för att göra skolan mer jämlik. Partier från höger till vänster signalerar att förändringar måste ske.

Tidpunkten för paret Bergstöms val att låta sig bli intervjuat i DN är därför ingen slump. Nu blåser det upp till strid om pengarna.

Barbara Bergström avfärdar i DN all kritik mot sin verksamhet som "bullshit".
Så agerar bara den som tycker sig vara lite bättre än andra. Vi ska bara fortsätta förse henne med skattemiljoner och hålla käften om hon så använder ens kläder som handduk.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.