Gudrun Sjödén driver ett rent "skräckvälde"

Kulturkvinnors favoritdesigner bakom hot, rasism och mobbning

Designern och företagaren  Gudrun Sjödén får allvarlig kritik för sina anställdas arbetsmiljö.

I en stor granskning av tidningen Expressen avslöjas allvarliga missförhållanden på klädmärket Gudrun Sjödén. Personer som arbetat för företaget berättar om en toppstyrd kultur, där ägarna vägrar teckna kollektivavtal och utsätter anställda för kränkningar och rasism.

"Jag gillar att röra om i grytan", säger den 80-åriga grundaren Gudrun Sjödén.

Snarare låter det som ett arrogant och arbetsrättsvidrigt sätt att driva ett företag som omsätter 870 miljoner kronor och har hundratalet anställda.

Dubbla budskap

Det är inte första gången designern "rör om i grytan". För ett par år sedan väckte hon stor uppmärksamhet när hon i en intervju med SvD sa att vissa kvinnor som släpar efter i lön och pension får skylla sig själva. KD-ledaren Ebba Busch har begått samma tankefel – och tvingats pudla.

För det är knappast de samhällsviktiga undersköterskorna och förskolepersonalen som gjort fel val, utan samhället som värderar dem på tok för lågt.

Den bild som målas upp i Expressen av Gudrun Sjödéns stora modeföretag står i skarp kontrast till det medvetna och ekologiska budskap som hennes varumärke vill signalera.

De färgstarka, mönstrade och lössittande kläderna har blivit till en sinnebild av hur en svensk "kulturkvinna" ska se ut. Säg den bibliotekarie i övre medelåldern som inte äger ett Gudrun Sjödén-plagg.

På hemsidan kan man just nu köpa en ukrainskinspirerad "Solros-klänning", vars intäkter går till UNHCR. Och under fliken "Gudruns värld" kan man läsa om projektet "Gudruns goda gärning" som innebär att en viss del av julförsäljningen går till ändamål som ligger företagets grundare "varmt om hjärtat".

Mobbning och utfrysning

En tidigare HR-chef ger en annan bild av företaget. Han säger att ett par anställda i veckan brukade känna sig nedtryckta av Gudrun Sjödén och vd Anne Adelsson.

Till en svart mellanchef ska Sjödén ha sagt att hon får försöka ha en tydligare mimik, eftersom hennes hudfärg gör det svårt att "läsa av ansiktet".

Kontorsanställda berättar om hur de oombett fått kommentarer om sina kroppar, utseenden och vikt. De vittnar om utskällningar och förlöjliganden, utfrysningar och mobbning.

Arbetsplatsen beskrivs i termer som "skräckvälde" och "dårhus". Men företagets ledarduo slår ifrån sig all kritik i artikeln.

Enligt Gudrun Sjödéns logik får väl människor skylla sig själva om de väljer att arbeta för henne.

Jonna Sima chattade tidigare med läsarna. Du kan läsa alla frågor och svar här:

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    8 april 2022

    Och trevlig helg! :)

  • Jonna Sima
    8 april 2022

    Tack så mycket för alla intressanta inlägg i dagens chatt! Tycker för övrigt att det här varit veckans positiva nyhet – äntligen har Amazons arbetare lyckats organisera sig fackligt i USA. Läs gärna den svenska reportageboken om företaget som nämns i Susanna Kierkegaards text. Då inser man snabbt vikten av både fack och en fungerande arbetsmiljölagstiftning. Samt att den får en att fundera över vilka företag man egentligen stöttar...

    https://www.aftonbladet.se/ledare/a/qWB7JL/varldens-rikaste-man-fick-antligen-stryk

  • Jonna Sima
    8 april 2022

    Det låter otroligt deprimerande om detta skulle vara en normal arbetsplats. Men du har helt rätt att facket är det enda som kan skapa motvikt till arbetsgivaren. Som det fackliga löftet lyder:

    "Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin, under några omständigheter, arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra.

    Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav."

  • 8 april 2022

    En normal arbetsplats mao. Jag har jobbat i amerikanska företag och psykopatin rinner efter väggarna. Så länge vi beundrar narcissism, psykopati och diagnoser som ledarskap blir det såhär. Facket är ofta enda hjälpen för den enskilde. Att centerpartiet och den samlade högern med SD i spetsen är så rabiata motståndare till facket är ett tydligt besked hur de ser på den här frågan. Chefen ska ha fritt fram att mobba. Starka fack ger

    bättre och starkare företag som jag ser det. Hur ska det internationella fackliga arbetet kunna stärkas?

    Anders
  • Jonna Sima
    8 april 2022

    Så, då verkar vi ha rett ut den frågan. Gudrun Sjödén har inget kollektivavtal – än så länge.