Brott mot kvinnor ska tas på allvar

Uppdaterad 2017-11-22 | Publicerad 2017-11-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Flera våldtäktsfall och 500 fall av familjevåld ligger på hög bara i södra Stockholm.
Anmälningar om övergrepp mot kvinnor prioriteras ner. När mäns nedvärdering av kvinnor diskuteras i hela samhället är polisen sannerligen inget undantag. Brott mot kvinnor prioriteras lågt. Sexbrott och familjevåld hamnar i skrivbordslådan trots att förövarna ofta är kända.
Att allt färre sexbrott leder till åtal, konstaterade också SVT i en granskning tidigare i år. Den senaste veckans rapporter från södra Stockholm bekräftar bara bilden. I polisområde Stockholm syd utreds inte våldtäktsbrott trots att det finns utpekade gärningsmän. En del av anmälningarna ska dessutom gälla sexbrott mot barn, vilket gör situationen ännu allvarligare.

Det är också djupt oroande att kvinnor - för det handlar nästan bara om kvinnor - som anmäler brott i nära relationer inte möts av större respekt. I en del fall tvingas de här kvinnorna leva med förövaren medan polisen lägger deras anmälan på hög.

Våldtogs av tio män

Tidigare i höstas kunde vi berätta om kvinnan som under tortyrliknande former våldtogs av minst tio okända män i Botkyrka sommaren 2016. De misstänkta greps först i somras, ett år efter gruppvåldtäkten. Polisen skyllde delvis på kvinnan. Hon mådde dåligt och "behövde lite tid på sig för att komma till rätta med det här".
I vilket annat sammanhang skulle polisen pausa en utredning för att brottsoffret "mår dåligt"?

Sanningen är nog snarare att polisen inte bara saknar resurser, man gör också felaktiga prioriteringar.
Det är klart att polisen i södra Stockholm är frustrerad. Det är samma poliser som utreder både våldtäkter och mord och just nu tar dödsskjutningar och skottlossningar alla resurser. Det är i och för sig rimligt att polisen vill klara upp gängkriminaliteten, men den är svårutredd och kräver stora resurser.

Tillbaka till 40-talet

När polisen nu får extra pengar är det viktigt att också kvinnor och barn prioriteras. De senaste veckorna har vi kunnat läsa fasansfulla berättelser om övergrepp mot kvinnor i alla samhällsgrupper och miljöer. Många har aldrig lett till åtal och dom.
När polisen dessutom bekräftar att kvinnor är mindre viktiga minskar sannolikt deras benägenhet att anmäla olika övergrepp. Alla vet att en förundersökning kan läggas ner. Om polisen fortsätter att nedprioritera på det här sättet är vi snart vara tillbaka i ett 40-tal eller 50-tal när en slagen eller våldtagen kvinna fick tiga och lida.
Metoo-veckorna har varit nästan outhärdliga, kanske framför allt för att berättelserna varit så många och så vitt spridda. Men vare sig övergreppen sker i hemmet, ett restaurangkök eller i en skådespelarloge ska de alltid anmälas och sedan måste polisen visa att den tar kvinnorna på allvar för brott mot kvinnor är allvarliga brott.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.