M låter SD avgöra säkerhetspolitiken

Kristersson bör dumpa plakatpolitiken om Nato nästa gång

Uppdaterad 2021-01-15 | Publicerad 2021-01-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" konstaterade utrikesminister Ann Linde (S) som inledning på Folk och försvars rikskonferens i går.

Slutsatsen är ett eko från Försvarsberedningen och det är den insikten som har lagt grunden för den pågående militära upprustningen, en av de mest omfattande Sverige har gjort.

Öka med 40 procent

Strax innan årsskiftet beslutade riksdagen i bred politisk enighet att öka försvarsanslagen med 40 procent fram till 2025. Det är tänkt att motsvara 1,5 procent av BNP. Ändå tror få säkerhetspolitiska experter att detta kommer att räcka.

Natoländernas gemensamma mål är att lägga två procent av BNP på försvaret och Ryssland satsar ännu större andel av ekonomin på försvaret.

Men på sikt kan inte Sveriges försvarsutgifter ligga långt under omvärldens. Särskilt inte som Ryssland uppträder allt mer oförutsägbart och aggressivt.

”Ett särintresse”

Även om Ulf Kristersson (M), som också deltog i rikskonferensens inledning försökte markera distans till regeringen är hans eget alternativ minst sagt luddigt i kanten.

Moderaterna har i stora grupper ännu inte återhämtat sin trovärdighet i försvarsfrågor sedan Fredrik Reinfeldt (M) avskaffade värnplikten och kallade försvaret för "ett särintresse bland många andra". 2013 sa dåvarande ÖB att Sveriges försvar skulle klara en vecka.

I grunden är alla riksdagens partier idag, möjligen utom SD, överens om den övergripande säkerhetspolitiska analys som utrikesministern gör: det mörknar i omvärlden och auktoritära krafter är ett hot mot den regelbaserade världsordningen.

Litet land

Sverige är ett litet land och därför är det viktigt att säkerhetspolitiken är blocköverskridande. Detta är också det normala.

Utom i en central fråga: Natomedlemskap.

Bakgrunden till det senaste bråket i frågan är att de borgerliga partierna och SD strax innan jul gick ihop i riksdagen och drev igenom ett uttalande om att Sverige ska ha en så kallad Nato-option.

De skakade därmed lite liv i vad som egentligen är en död fråga. I sak är det plakatpolitik, något Natomedlemskap är inte aktuellt. Utspelet skapar bara osäkerhet i omvärlden om Sveriges linje.

Släpper in SD

Men det verkligt dramatiska ligger inte där utan i att Moderaterna är beredda att låta Jimmie Åkesson styra svensk säkerhetspolitik.

I förra valrörelsen vägrade SD-ledaren välja mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Rysslands Vladimir Putin.

"Jag behöver inte välja" sa han.

Men det måste faktiskt Ulf Kristersson göra. När vårt säkerhetspolitiska läge mörknar krävs mer av de demokratiska partierna än så här.

Svensk säkerhet är allas ansvar. Så lämna plakatpolitiken hemma nästa gång.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    12 jan 2021

    Tack före dagens chatt :-)

  • 12 jan 2021

    Även om vi röstar på S i riksdagsvalen så kommer jag och min hustru att rösta för en anslutning till Nato för vad är alternativet?

    Norge och Danmark tillhör den skandinaviska alliansen och vi hör hemma i den gemenskapen.

    Bengt Jonasson

    Alternativet är att göra det Sverige gör nu. Att fortsätta vår militära alliansfrihet samtidigt som vi samarbetar med likasinnade länder, främst Finland och även USA, Storbritannien, Frankrike och andra.

    Samtidigt behöver vi rusta upp hela vårt totalförsvar, både civilt och militärt.

    Jag tror dessutom det är avgörande att detta görs blocköverskridande. Säkerhetspolitik är för viktigt för att bygga på tillfälliga majoriteter i riksdagen.

    Anders Lindberg
  • 12 jan 2021

    Såg en film om Kalla Kriget i helgen. Där visade de hur man på 80-talet iVästtyskland demonstrerade mot kärnvapen i landet. Det ledde till att USA aldrig placerade några missiler där. Orsaken var att Västtyskarna begrep att om dom har vapen från USA som hotar Ryssarna så får dom ta första smällen. USA sitter på behörigt avstånd och byggde upp ett försvar kallat "Star Wars". Sen föll muren tack och lov och tyskarna fick tillbaka sitt land. Numera oroar sig norrmännen på Nordkalotten att de ligger i farozonen med den stora uppladdning av vapen som Nato har där.

    Ingeville

    Självklart är det bästa om kärnvapen är på behörigt avstånd från Norden och Europa.

    Tyvärr så har dagens kärnvapen en sådan räckvidd att det inte riktigt hjälper. Därför behövs även nedrustning av kärnvapen och förhoppningsvis tar väl Joe Biden upp dessa frågor igen.

    Anders Lindberg
  • 12 jan 2021

    Ett väpnat angrepp på Sverige är inte sannolikt vilka flertalet fria debattörer såsom Hans Blix gett uttryck för. Den stora faran är terrorism. Bättre att lägga resurser på detta tillsammans med andra länder (även icke NATO)

    Hans

    Ingen säger att det är "sannolikt" utan att det "inte kan uteslutas".

    Det är lite som en brandförsäkring. Du har inte en brandförsäkring för att ditt hus "sannolikt" brinner ner. Tröskeln är mycket lägre än så.

    Anders Lindberg
  • 12 jan 2021

    Vilka frågor tycker du lämpar sig för folkomröstning då?

    Susanne

    Frågan om euron var ju ett bra exempel. Jag jobbade själv heltid med den kampanjen.

    Det tror jag är ett typexempel.

    Anders Lindberg
Följ ämnen
Nato