Arbetslösheten blir nästa vinstmaskin

Januariavtalets krav är inte klokt

Regeringen sitter fast i en verklighetsfrånvänd parentes i Januariavtalet.

Det kan vara en av svensk politiks konstigaste meningar. Längst ner i januariavtalets punkt 18 står det helt kort:

(Förändringen av Arbetsförmedlingen ska vara helt genomförd under 2021).

Ett konstaterande, utan reservationer för praktiska problem. Som ett nyårslöfte ingen har frågat efter. Och vad betyder parentesen?

Det blir så där när politiska förhandlingar ska föras långt in på natten. Formuleringens kommandoton har redan trumfats av både verkligheten och riksdagsmajoriteten.

Sämsta tillfället

Privatiseringen av arbetsförmedlandet ska inte vara genomförd 2021. Eva Nordmark har fått ytterligare ett år på sig.

Kanske är det en lättnad, men både arbetsmarknadsministern och Arbetsförmedlingen sitter fast mellan de där två parentestecknen. Tillfället kunde knappast vara sämre valt.

Några veckor innan jul presenterade arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv sin syn på konjunkturen. Under 2020 räknar man med att ekonomin backade med drygt tre procent. 2021 kommer den att växa lika mycket, om vaccineringen fungerar.

Arbetslösheten är problemet

Andra bedömare har kommit till liknande bilder.

Industrin har klarat krisen skapligt. Service- och upplevelsenäringarna sämre. Samtidigt vet vi att behovet av välfärd växer.

Problemet i den svenska ekonomin kommer att bli arbetslösheten.

Krisen träffat personalintensiva branscher där många unga har haft sina första jobb. Ungdomsarbetslösheten kommer att stiga mest.

Antalet långtidsarbetslösa är redan rekordstort.

Sverige befinner sig i en strukturomvandling.

Vi har en växande arbetslöshet, framför allt bland unga människor som behöver hjälp att komma in på arbetsmarknaden.

Skjut upp privatiseringen för evigt

Ett gyllene tillfälle för aktiv arbetsmarknadspolitik? För utbildningssatsningar och en möjlighet att erbjuda kompetensutveckling.

Det skulle man kunna tro, men inte i Sverige. Här har vi centerpartistiska politiker och ett januariavtal som säger att den viktigaste myndigheten på arbetsmarknaden ska ägna sig åt en väldig omorganisation, och kanske åt att hålla kontor öppna för att stilla kritiken från centerpartistiska kommunalråd.

Det är inte klokt.

Regeringen kräver att Arbetsförmedlingen ska ge den som behöver möjlighet till ett riktigt möte. Varför? Därför att verkligheten har visat att det behövs.

Der är dags att dra slutsatser av den insikten. Det måste gå att skjuta upp privatiseringen. Helst för evigt.