Nu avgörs det om det blir strejk i affärerna

Avtalsrörelsens svåraste fråga återstår

Linda Palmetzhofer, tf förbundsordförande i Handelsanställdas förbund

Sju månader försenad av pandemin har den svenska avtalsrörelsen kommit igång på allvar. Den har beskrivits som en av de svåraste på mycket länge, men faktum är att flera av de förväntade stridsfrågorna redan har löst sig.
Det gäller nivån på lönehöjningarna där fack och arbetsgivare inom industrin kunde enas om 5,4 procents höjning de närmaste 29 månaderna.

Det gäller retroaktiviteten, där facket har accepterat att inte kräva ersättning för de sju månader som det gamla avtalet har gällt. Ett coronapaket på många miljarder till arbetsgivarna från Sveriges löntagare.

Den här veckan löste sig dessutom frågan om löneökningarna för fackförbundet Kommunals medlemmar. Precis som industrin ska avtalet ge 5,4 procent under 29 månader. Dessutom får Kommunals medlemmar ett engångsbelopp på 5 500 kronor, förhoppningsvis innan jul.

Höjning för yrkesutbildade

Framför allt lyckades Kommunal dock få igenom en särskild höjning av lönerna för sina yrkesutbildade medlemmar, till exempel undersköterskor och barnskötare. På det kravet spräckte man LO:s samordning för ett år sedan.

Fack och arbetsgivare hävdar att uppgörelsen ryms inom industrins norm. Hur det är med den sken kan diskuteras, men ingen ifrågasätter att de som arbetar i välfärden är värda bättre löner.

En helt avgörande fråga återstår dock, och den kommer att prövas den närmaste veckan. Fackförbundet Handels har nämligen varslat om strejk till nästa fredag, den 13:e dessutom.

Vill satsa på lågavlönade

Motsättningarna handlar till stor del om facken i LO:s krav på en låglönesatsning. Den finns med i industrins avtal. Löneökningarna för alla som tjänar mindre än 26 100 kronor i månaden ska räknas på det beloppet.
Nu vill Handels, och LO, ha samma princip. Och eftersom Handels har fler lågavlönade betyder det lite högre löneökningar i procent.

Arbetsgivarna säger blankt nej.

I första hand blir det nu det statliga Medlingsinstitutet som får en chans att döma i tvisten. Senast, 2017, valde medlarna att i stort sett gå på fackets linje. Hur man gör nu kan mycket väl avgöra om det blir strejk eller inte i nästa vecka. Handels har knappast råd att ge upp medlemmarnas krav.

Allt det här och mycket mer diskuterar tidningen Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein med Aftonbladets Ingvar Persson i det senaste avsnittet av podden Jobbet.

Missa inte det.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.