Mejla

Ingvar Persson

Vänstern måste få hjälp att komma ur sitt hörn

Jonas Sjöstedt lämnade efter sig ett rejält problem

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nooshi Dadgostar på gårdagens presskonferens.
Nooshi Dadgostar på gårdagens presskonferens.

LEDARE

Låt oss ta sakfrågan först. Fri hyressättning i nyproduktion, eller första steget mot marknadshyror som Västerpartiet skulle säga, är en av kompromisserna från januariavtalet. Läser man förslaget bokstavligt handlar det om en begränsad del av bostadsbeståndet, en procent enligt statsministern.

Just därför är det svårt att begripa varför det alls ska genomföras. Om det som nu föreslås inte är ett steg mot en helt annan bostadsmarknad är det ganska meningslöst. Är det å andra sidan början på en större förändring kommer de sociala konsekvenserna att bli stora.

Politiska egon

Fri hyressättning i nyproduktion är en av de sämsta delarna av januariavtalet. Förslaget har tagits fram därför att Centerns och Liberalernas politiska egon krävde det. Så skapas ingen bra politik.

Sakpolitiskt är det inte svårt att begripa att vänsterledaren Nooshi Dadgostars ilska över förslaget om marknadshyror.

Ur ett partitaktiskt perspektiv är det svårare att förstå dagens ultimatum. Jonas Sjöstedt lämnade efter sig ett riktigt rejält politiskt problem när han gav sig av till Vietnam.

Tillsammans med anställningsskyddet var marknadshyror de röda linjer som Sjöstedt ritade upp när han bestämde att trots allt släppa fram Stefan Löfvens regering. Dit men inte längre. Skulle regeringen lägga fram förslag på de områdena tänkte Vänsterpartiet se till att Löfven fick lämna Rosenbad.

Vill inte avsätta regering

Den första svaga punkten är att det inte var det Jonas Sjöstedt ville, och det är inte det Nooshi Dadgostar vill heller. Särskilt inte med ett år kvar till valet, en pågående pandemi och ett konservativt regeringsalternativ av ett slag Sverige inte har sett i modern tid.

Problemet med ultimatum som politiskt verktyg är att man måste vara beredd att verkställa sina hot. Och att man är ansvarig för konsekvenserna. Hur många gånger en politiker än upprepar att man bara handlar som man sagt och att det därför är någon annans fel om det går på tok kvarstår faktum. Den som utlöser en kris kommer att förknippas med resultatet.

Samtidigt går det inte att backa, i alla fall inte utan att tappa väljarnas respekt. Ingen vill ju, som Dadgostar uttryckte det i förra veckans partiledardebatt, vara någon annans dörrmatta.

Vänstern har målat in sig i ett hörn. Frågan är om Stefan Löfven på 48 timmar kan hjälpa Nooshi Dadgostar att komma ur det utan att fastna i färgen?


Ska Vänsterpartiet fullfölja sitt ultimatum även om det betyder regeringskris? Och borde Stefan Löfven dra tillbaka förslaget om fri hyressättning i nybyggnation? Eller finns det något annat han kan göra för att hjälpa Nooshi Dadgostar ur det hörn hon har hamnat i?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 9.00, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vilken politik kommer efter Stefan Löfven?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2021

Nooshi Dadgostar

Jonas Sjöstedt

Stefan Löfven

Bostadsmarknad

Marknadshyror