Gammalt groll bakom S-skandalen i Botkyrka

Fraktioner kommer alltid att ha varsin version

Med knapp marginal röstade socialdemokraterna i Botkyrka i lördags för att avsätta partiets ledande politiker, Ebba Östlin.

Helgens välbesökta möte hos Socialdemokraterna i Botkyrka har skapat rubriker. Ett misstroende mot partiets ledande politiker och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin röstades med knapp nöd igenom.

I rapporteringen har det funnits uppgifter om nyrekryterade medlemmar, studieförbundet ABF och till och med gängkriminella.

Anklagelser om missförhållanden

I bakgrunden finns en rapport om föreningsdrivna fritidsgårdar som stängts efter anklagelser om missförhållanden. Men också antydningar om att omröstningen hade slutat annorlunda om fler mötesdeltagare varit etniska svenskar.

I Svenska Dagbladet ställer ledarsidan frågan om den svenska demokratin är kapad. I Dagens Nyheter fruktar man att ”gängen tar över själva staten”.

Sidan som vann omröstningen i Hallunda Folkets Hus hävdar å sin sida att förlorarna bara vill rädda ansiktet.

Som Växjö eller Karlstad

Botkyrka är inte någon liten kommun. 95 000 invånare är lika många som Växjö eller Karlstad. Och betydligt fler än både Luleå och Östersund. Att ett internt partimöte samlar nästa 180 människor på en lördag är på ett sätt imponerande, men samtidigt en påminnelse om hur liten del av människor som är aktivt engagerade i partipolitiken.

Sanningen är väl att det aldrig kan vara fel att någon i ett politiskt parti anstränger sig för att få människor att bli medlemmar. Sedan återstår förstås att se om engagemanget består när omröstningarna är avklarade och det politiska vardagsarbetet tar vid.

Låt oss också berätta något om politiskt arbete och politiska partier. Personstrider är inte ovanliga, speciellt inte efter ett val när det finns poster och uppdrag att fördela. Och konflikter inom partier behöver inte vara mindre bittra än bråk mellan partier.

Vanligt med beskyllningar

Det är inte ens ovanligt att det förekommer beskyllningar och svartmålning av motståndarsidan. Eller att kampanjer för att värva medlemmar blir ett redskap för att bygga upp politisk makt.

Socialdemokraterna i Botkyrka är knappast unika. Interna strider förekommer på många håll, och i många partier även om det som hände i helgen väcker ovanligt många frågor. Om det är något som verkligen sticker ut är det kanske den politiska tyngden bakom fraktionerna. Här finns kommunalråd och före detta riksdagsledamöter i varsin skyttegrav.

Gammalt groll

Det ligger mycket gammalt groll bakom helgens uppgörelse. Det lär inte upphöra efter den här veckan. Det som hänt behöver naturligtvis utredas av partiet. Har någon brutit mot stadgarna behöver det få konsekvenser. Men exakt vad som är sanningen om maktkampen i Botkyrka kan knappast någon utomstående vara helt säker på. Och de som finns på insidan kommer alltid att ha sin egen version.

Att konflikten skadar socialdemokraterna, i kommunen och i landet, är dock omöjligt att blunda för.

I förra årets kommunalval fick Socialdemokraterna i Botkyrka 31,5 procent av rösterna. Partiet har ett ansvar mot dessa väljare. Just nu betyder det att hitta en väg framåt och att lansera en kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande.

Något säger att det i alla fall inte kommer att fattas kandidater.

Följ ämnen i artikeln