Viktig seger i kampen mot könsstympningen

Framsteg – men coronakrisen hotar utvecklingen i Sudan

Sudans kvinnor tar flera kliv mot större frihet, i det som tidigare varit en av världens hårdaste diktaturer. I lördags meddelades att könsstympning förbjuds.

Då och då bryter ett glädjeskrik igenom flödet av dåliga nyheter i en framrusande pandemi. I lördags hade Sudans kvinnor skäl att ropa av glädje, när övergångsregeringen meddelade att könsstympning ska förbjudas.

Straffet för den som utför en kan bli upp till tre års fängelse.

Detta i ett land där nära 90 procent av alla flickor och kvinnor utsatts för en könsstympning. Nu stärks kvinnors ställning i Sudan, sakta men säkert.

De spelade en nyckelroll i den fredliga revolution som avsatte diktatorn Omar al-Bashir. Åratal av förtryck kan luckras upp. Kvinnor har nu större möjligheter att arbeta och studera, tidigare klädregler har förkastats och kvinnor har tilldelats ministerposter.

Sverige bidrar i arbetet

Det sker i ett land som hämtar sig från blodiga, brutala år av inbördeskrig och människorättsliga övergrepp. Regionen i västra Sudan, Darfur, kommer alltid att förknippas med det fasansfulla folkmord som skedde där.

Svenska biståndsmyndigheten Sida har en viktig roll i arbetet mot könsstympning.

Ytterst handlar traditionen om kontroll av kvinnor. I de grövsta formerna av sedvänjan skärs blygdläpparna och klitoris bort, och underlivet sys ihop. Det innebär svårt trauma, smärtor vid bland annat menstruation och samlag, livshotande infektionsrisker. Ett livslångt lidande ur bilden av en “giftasduglig” kvinna, en föreställning som förts vidare i generationer. Information och utbildning är det bästa vapnet mot traditionen, som även uppehålls av kvinnor. Ceremonier som kan bestå, men utan stympningen. Lokala ledare och nätverk som involveras i arbetet.

Försvagat sjukvårdssystem

Samtidigt kommer lagändringen i ett svårt läge. Enighet och stabilitet är ännu långt borta, ekonomin är svårt sargad. Sudans premiärminister utsattes i mars för ett mordförsök. Landet kämpar med att skydda sin befolkning från coronapandemin, med ett redan försvagat sjukvårdssystem. Då kan avgörande kliv mot kvinnors frihet hamna i skymundan ett tag.

Men ett viktigt frö är planterat. Vägen framåt är satt, även om utvecklingen tar tid. Allt fler sudanesiska kvinnor kommer få möjligheten att utforma och äga sina egna liv.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.