Cementa är too big to fail

Det betyder inte att de står över lagen

Cementfabriken i Slite, Gotland, har stött på problem. Fabrikens betydelse för svensk industri är långt större än de 230 som är anställda. 75 procent av Sveriges cement produceras här.

Allt började med att fabriken skulle förnya sitt tillstånd för kalkbrytningen på Gotland. Det gamla tillståndet kommer löpa ut den sista oktober i år. 2020 beviljades förlängt tillstånd av tingsrätten, men överklagades.

Bristande underlag

Nu har Mark- och miljööverdomstolen avvisat målet med hänvisning till bristande underlag om konsekvenserna för Gotlands grundvatten. Problemet hade varit hanterbart om det inte vore för tidsbristen. Det går att överklaga. Men nu handlar det bara om månader innan brytningen måste avbrytas om ett nytt tillstånd inte kommer på plats.

En tvärstängning av Slite skulle komma med stora konsekvenser. När så mycket av cementproduktionen försvinner stoppas bland annat byggandet, gruvbrytningen, infrastruktursatsningarna. Det kan handla om hundratusentals jobb i hela Sverige och viktig slösad tid i en kritisk period av svensk omställning. Larmrapporterna haglar av goda skäl.

Det hjälper inte heller att cementen är en färskvara. Det finns inga större lager och import i de mängder som skulle krävas är nästintill omöjligt att få på plats på så kort tid. Då har vi inte heller pratat om konsekvenserna av att i praktiken flytta hela Sveriges cementindustri utomlands. Cementa framstår "too big to fail".

Saken är förstås inte heller betydelselös för de som arbetar på plats i Slite. 200 direkta jobb och ett antal kringjobb är ingen småsak i en region som Gotland. Cementa är en av regionens största arbetsgivare och är ett nyttigt tillskott på en annars turisttung arbetsmarknad.

Cementförsörjningen behöver säkras

Det är lätt att förvandla cementkrisen till en klassisk konflikt mellan industri och miljö. Samtidigt har Cementa satsningar på att Slite ska bli den första klimatneutrala cementfabriken i världen. Det är ett projekt som har potential att bli en del av den svenska industrins gröna framgångsberättelse.

Givetvis ska lokal miljöhänsyn säkras. Tillståndet gäller grundvattnet på Gotland, en förutsättning för att människor ska kunna bo på ön. Det faktum att överdomstolen avvisar ett underlag som lägre instans godkänt må vara märkligt, men det är viktigt att tillståndsprocessen går rätt till. Too big to fail eller ej, i lagens ögon är vi alla lika.

Regeringen är inkopplad samtidigt som alla håller andan inför höstens överklagandeprocess. Oavsett om överklagandet löser problemet eller ej behöver regeringen lägga upp en plan för att säkra cementförsörjningen, genom ett tillfälligt uppskov för cementfabriken om det så krävs. För hela Sverige kan inte stanna för ett domstolsbeslut med bedrövlig timing.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.