Mejla

Kalle Sundin

Vem är det du kallar korkad, Kristersson?

Sociala klyftor ökar risken för kriminalitet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson och Johan Forsell
Ulf Kristersson och Johan Forsell

LEDARE

”Hur kan man säga något så dumt”, svarade Ulf Kristersson ilsket under en intervju i höstas. M-ledaren hade precis fått höra att Stefan Löfven pekat ut skattesänkningar, nedskärningar och ökade klyftor under allianspartiernas styre 2006–2014 som en viktig förklaring till att gängkriminaliteten fått fäste.

Löfvens påstående vilar på hyllmeter av kriminologisk forskning. Socioekonomiska klyftor leder till dåliga uppväxtvillkor, boendesegregation och destruktiva miljöer i eftersatta skolor. Det ökar i sin tur risken för att utsatta unga hamnar i kriminalitet. Forskarna är också tydliga med att sociala insatser som ingriper tidigt när barn uppvisar varningssignaler är avgörande för att stoppa gängens nyrekrytering.

Sociala insatser som ingriper tidigt är avgörande

Högern och SD-blockets inställning till dessa grundläggande slutsatser gränsar i det närmsta till faktaresistens. Deras syn på frågan är att invandringen och dess kulturella aspekter orsakar brottsligheten. Att svenska forskarteam och Brottsförebyggande rådet (BRÅ) kommit fram till att den förklaringsmodellen är svag i relation till socioekonomi och segregation struntar de i. Ytligt väljarfiske går före verkliga lösningar.

För tydlighetens skull: Nej, social utsatthet är inte någon totalförklaring till gängbrottslighet – det finns fler viktiga faktorer, exempelvis vapentillgång och narkotikaflöden. Socioekonomi är inte heller någon ursäkt för individers kriminella handlingar, den som begår grova våldsbrott ska straffas och sitta inne länge. Och ja, större polisiära resurser och skärpta lagverktyg är viktiga åtgärder.

Men alla med någon sorts intellektuell hederlighet förstår att brottsligheten också måste bekämpas med stora sociala insatser. Då kan man fråga sig hur Moderaterna lyckas skriva ett ”mönsterbrytande” program mot gängen utan att inkludera en enda preventiv insats? Hur är det ens möjligt?

Ulf Kristersson har inte lärt sig av sin tid i Fredrik Reinfeldts regering. Då ökade skjutvapenvåldet snabbt. Samtidigt störtdök antagningarna till polisutbildningen. Trygghetssystemen bantades och skolsegregationen tog fart. Omfattande skattesänkningar gav välmående områden större del av den ekonomiska kakan medan förorterna halkade efter.

Under 2013 manifesterade sig utvecklingen i Husbyupploppen, då bilar brändes och butiker vandaliserades. Men i stället för att mobilisera politiken för att desarmera de destruktiva anti-sociala miljöer som växte fram fick den offentliga sektorn 160 miljarder mindre om året att förfoga över.

Det är inte särskilt imponerande av Kristersson att kalla välbelagd forskning för korkad. I stället för att peka finger åt andra borde han ta sig en titt i spegeln och rannsaka sin egen politik – vem är det egentligen som är dumbommen?

Av: 

Kalle Sundin

Publisert:

LÄS VIDARE

Varför är Kristersson så osannolikt dålig?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Moderaterna

Våldsbrott

Kriminalpolitik

Ekonomisk utsatthet