Stäng friskolorna som väljer bort utsatta barn

Lina Axelsson Kihlbom har rätt att vara förbannad

Skolminister Lina Axelsson Kihlbom.

Skolinspektionen har undersökt hur friskolorna väljer ut sina elever. Myndigheten har granskat hur 30 skolor arbetade. Resultatet fick den nya skolministern Lina Axelsson Kihlbom att ta till kraftuttryck.

– Jag blir förbannad, sa hon.

24 skolor hade brister. Mottagandet sköttes inte på rätt sätt. Inte urvalet eller färdighetsprov heller. Föräldrar och barn fick inte vet hur eleverna i kön valdes ut.

Dessutom frågade hälften av skolorna efter uppgifter som de inte får använda när de väljer sina elever. Det handlar till exempel om ifall eleven har ett annat modersmål eller om hon eller han tidigare har fått extra stöd.

Försiktig myndighet

30 skolor är ingen stor undersökning. Skolinspektionen är dessutom försiktig, på myndigheters sätt. Några "särskilda metoder" för att välja bort barn har man inte hittat bevis för.

Men det finns en risk att skolan inte kommer att vara öppen för alla. Det medger man. Speciellt när det finns skolor som ställer särskilda krav på föräldrarna eller förväntar sig att barnen ska passa in i en mall.

En risk är nog det minsta man kan säga.

Begripliga motiv

Det finns fullt begripliga motiv för en skola att välja bort elever. Kanske vill man värna om sin profil, eller om sitt rykte som framgångsrik skola. Kanske vill man bara slippa utmaningar.

Men framför allt kan man misstänka att skolföretagen, precis som andra företag, vill undvika kostnader. För det är ju det som är problemet. I Sverige tillåts skolor fungera som vilka andra bolag som helst, med aktieägarnas vinster som det viktigaste målet.

Det kombineras med oklara regler, missbruk av färdighetsprov och ansökningsprocesser där skolorna frågar efter uppgifter de inte ska ha tillgång till. Då finns det inte bara en risk att barn som inte är lönsamma ska stängas ute. Då är det precis vad vi borde förvänta oss.

Eniga i högtidstal

I högtidstalen är alla överens om att svenska skolor ska vara öppna för alla. Man är överens om att alla barn har rätt till en bra skola. Till en lika bra skola, till och med.

Det går inte att förena med dagens ordning med köer till de populäraste skolorna. Eller med skolföretag som levererar storvinster till sina ägare.

Det är bra att skolministern är förbannad. Hon borde använda den vreden till att sätta stopp för ett system där barn kan väljas bort därför att de inte är tillräckligt lönsamma.


Är det rimligt att populära friskolor har köer och väljer ut elever med frågor om hemspråk eller stödinsatser? Kan man misstänka att urvalet påverkas av ägarnas krav på vinst? Och vad borde regering och riksdag göra?

Diskutera med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00, men det går bra att göra inlägg och ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    7 feb 2022

    Det är dags att stänga chatten. Jag har gjort mitt bästa för att publicera så många inlägg som möjligt, men dessvärre har inte alla fått plats. Jag vill tacka alla som har bidragit. Diskussionen om de privata skolföretagen lär fortsätta.

  • Ingvar Persson
    7 feb 2022

    Det här får bli det sista inlägget, och jag kan förstås inte svara säkert på vilka innersta motiv olika politiker har. Men visst är det slående hur många tidigare politiker som dyker upp som rådgivare, konsulter och annat i de privata välfärdsföretagen.

  • 7 feb 2022

    Det är ju solklart vad väljarna vill och att våra politiker så fullständigt struntar i väljarna är nästan kriminellt, är det framtida positioner i rövarnas organisation som hägrar ?

    A
  • Ingvar Persson
    7 feb 2022

    Hej.

    Det är klart att det är slöseri att etablera konkurrens när skolorna egentligen fungerar bra. Och det är klart att det handlar om ideologi och politiska käpphästar, inte om att lösa verkliga problem.

  • 7 feb 2022

    Det är populärt att såga de kommunala skolorna som dåliga för att rättfärdiga valet av friskolor. Många kommunala skolor blir ”dåliga” för att de får ta hand om de ”olönsamma” barnen utan rätt bakgrund.

    Ett nytt fenomen är nu att privata friskolor också vill etablera sig där det finns bra fungerande skolor, t exi kranskommuner runt storstäderna. Detta är ett enormt slöseri med skatt och en suboptimering av resurser. Fenomenet är oftast påhejat av borgliga kommunpolitiker och skolverket kan inte stoppa dessa etableringar.

    Kerstin Olsson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.