Mejla

Somar Al Naher

Grabbigheten är ett världsproblem

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
Tomas Tobé, Moderaterna.

Mannen med stort M gör comeback överallt. Kvinnoperspektiv och genus håller på att bli skällsord. Världens snart mäktigaste man Donald Trump och hans anhängare är en förklaring. Men de är inte ensamma, här i Sverige ser vi glidningar inom Moderaterna. Partisekreterare Tomas Tobé raljerade i TV nyligen där han menade att "feministisk snöröjning" i Stockholm var ett "elitprojekt". En uppenbar flirt med grabbiga Trump-anhängare i Sverige.

Feministisk satsning

Den svenska regeringen låter sig inte bekommas. I går kallade tre ministrar till en presskonferens för att presentera nya satsningar på feministisk politik och en strategi för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Ministrarna Åsa Regner (S), Morgan Johansson (S) och Gustav Fridolin (Mp) vill bland annat inrätta en jämställdhetsmyndighet och sätta upp nya mål för att förbättra kvinnors hälsa. De vill också öka kunskapen om jämställdhet inom yrken där man möter våldsproblematiken.

Men den kanske viktigaste åtgärden är satsningen på det förebyggande arbetet och ett ökat fokus på män och killars delaktighet i arbetet mot våldet. Något som även Carin Götblad, tidigare nationell samordnare för våld i nära relationer, har föreslagit i en utredning.

Mentorsystem i Botkyrka

I Botkyrka har man redan dragit i gång ett sådant arbete. Kommunen samarbetar med skolorna, socialtjänsten och polisen för att förebygga våld genom ett mentorssystem. Metoden går ut på att skolelever involveras i arbetet mot våld och manligt beteende.

Ministrarna hade verkligen inte alla svar på gårdagens pressträff. Men att den svenska regeringen står upp för kvinnokampen betyder något och att den gör det just nu är faktiskt viktigt.

Av: Somar Al Naher

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.