Snart släcks ljuset för KD

Bildmontage

2 november 2016.

Kristdemokraterna.

I går reste påven hem till Vatikanen och ruset kring hans Sverigebesök börjar lägga sig. Många kristdemokrater önskar säkert att det egna partiet kunde upp­båda en promille, eller helst fyra procent, av samma entusiasm hos väljarna.

Om det var val i dag skulle Kristdemokraterna få 2,8 procent, enligt Sveriges Radios sammanvägning av opinionsmätningar. Det är den sämsta siffran sedan man började göra så kallade ”poll of polls” 2010.

När Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU, hade kongress i helgen var deras lösning på väljarkrisen ett namnbyte till Högerpartiet.

Ebba Busch Thor har inte blivit det lyft KD hoppades på när hon valdes till ny partiledare förra våren. I stället har partiet parkerat under riksdagsspärren.

Det är inte svårt att föreställa sig hur paniken sprider sig bland kristdemokrater.

Busch Thor inledde sitt ordförandeskap med att tala i Almedalen om identitetspolitik, ”trigger warnings” och att skicka Jas-plan för att bomba IS. Publiken stod som fågelholkar.

Inte blev det bättre av att hon på samma scen i somras talade om hårdare tag mot flyktingar och människor med försörjningsstöd. Eller att KD var det första parti som svek Decemberöverenskommelsen och satte Jimmie Åkesson i förarsätet.

Ett problem för partiet

Busch Thor kan inte lastas för alla feltänkta beslut. Men hennes ledarskap har knappast varit konsekvent. Dess­utom är det ett problem för partiet att hon inte sitter i riksdagen.

Under hösten har KD lagt om kurs – igen. Funkar inte bombningar med ­Jas-plan kan vi bry oss om gamla mamma i stället, verkar de resonera. De ­försöker nu återgå till frågor som faktiskt engagerar kärnväljarna. Det vill säga ­familjepolitiken. Plötsligt talar Ebba Busch Thor hellre om barnfattigdom, psykisk ohälsa och assistansersättning.

Till och med partiets nestor, Alf Svensson, har engagerats i partikrisen. I veckan meddelade han tillsammans med några andra kristdemokratiska örhängen att han startat en tankesmedja om just familjepolitik.

Ställer frågan på sin spets

Den äldre generationen verkar inte tycka det är en vinnande strategi att sträcka upp fuktiga fingrar i luften för att se vart vinden blåser. Djärva politiska kast är nog inte heller det de konservativa KD-väljarna vill ha.

Den nedåtgående trenden ställer frågan på sin spets: Finns det någon framtid för Kristdemokraterna?

Var tredje röst på KD kom från en ­borgerlig stödröst i förra valet. När ­partiet nu är nere på Feministiskt initiativs nivåer måste väljare fråga sig om ­en röst på KD är en röst i sjön.

Det skulle faktiskt kunna påverka valutgången 2018.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.