Planeten ber oss att välja: bus eller godis

Ny krisrapport – utplånar vilda djur

Utanför ytterdörren står två pigga skelett. Svart- och vitsminkade ansikten, glada miner, tröjor med benknotor på. Benranglen kan vara i 7–8-årsåldern och de har tjuvstartat Halloween. De hoppas på godis.
Det var på 90-talet som den amerikanska (från Irland, Skottland) högtiden på allvar började göra entré i Sverige, ivrigt påhejad av handeln. Här fanns pumpor att kränga, självlysande spökpynt att langa över disk. Gott om inspiration fanns att hämta i filmer som mysrullen “E.T.” och skräckisen “Halloween”. Den mer stillsamma svenska högtiden Allhelgona, där vi på sin höjd tände ljus på gravar och tänkte på de som inte längre var med oss, fick maka på sig i betydelse. I dag firas Halloween på bred front i Sverige. Nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm pyntas med kusliga figurer, och Lustiga huset blir till Olustiga huset. TV4:s Nyhetsmorgon guidar till bästa pyntet. Spökkalasen och pumporna intar förskolor och grundskolor. Instagram pryds av söta små Halloweenfirare, pluttvarianter av Wonder woman och Iron man.

”Som sömngångare över ett stup”

Det är på ett sätt lite roande att konstatera hur amerikaniserade vi är, hur vi sväljer med hull och hår allt som presenteras från det stora landet i väst. Vi gör det framför allt för att ungarna tycker att det är kul. Men det är på ett sätt också en lite tröstingivande tanke: om bara barnen gillar något tillräckligt mycket, så är vi beredda att ställa om. Ta in helt nya tankegångar.
Den tanken behövs när vi nu nås av en krisrapport från Världsnaturfonden WWF om världens vilda djurbestånd. Organisationens rapport Living Planet 2018 granskar 16 704 populationer av 4 005 djurarter. Sedan 1970-talet har mängden vilda djur minskat med 60 procent, som en följd av aggressiv jakt och fiske, utsläpp, invasiva arter och sjukdomar – och inte minst klimatförändringen. Djurens livsmiljöer försvinner. Minskningen har varit störst i tropiska områden.
– Om det handlade om människor skulle det innebära att tömma Nord- och Sydamerika, Europa, Afrika, Oceanien och Kina på befolkningen. Det är vad vi har gjort mot beståndet av vilda djur, säger Mike Barrett, forskningschef på WWF till BBC, med tillägget:
– Vi går som sömngångare över ett stup.

Otäckt spratt – i form av brutala stormar

Hotet om bus eller godis i Halloween ger dig chansen att välja. Antingen bjuder du på något gott, eller så utsätts du för någon form av otäckt spratt. Just nu är det som att planeten ställer oss inför det valet. Mänsklighetens framfart på jorden är på väg att resultera i stigande havsnivåer, allt kraftigare värmeböljor, utslaget fiskebestånd, brutala stormar och ett utplånat djurliv. Rapporten från FN:s klimatpanel IPCC om skillnaden mellan 1,5 och 2,0 graders uppvärmning hymlade inte det minsta om det. Dödskallemasken utanför dörren grinar emot oss.

Men åtminstone när det kommer till djurbeståndet har Sverige möjlighet att vara en viktig förebild. Djurlivet i vårt land drabbades svårt när jordbruksmetoderna ändrades och vattenkraften byggdes ut. Det insåg vi i tid. Sverige har haft framgång med att minska hoten mot rovdjur som björn, varg, järv, lodjur, fjällräv och kungsörn. Det är kunskap vi kan och bör sprida vidare. I andra fall måste vi ta lärdom. Vi svenskar reser och överkonsumerar resurser som om det fanns 4,2 jordklot. Vi måste ställa om.

Därför är den nytillkomna, skrikiga högtiden Halloween en påminnelse: om bara barnen vill det, så tar vi till oss av något nytt. Och det vill de. 80 procent av de unga oroar sig för klimatet, visar en undersökning från Världsnaturfonden. Valet att göra det för barnens skull bör därför vara enkelt. Planeten står ju där i dörren.
Bus eller godis?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.