Ungas värsta mardröm är att få en dålig chef

På arbetsmarknaden leder Annie Lööf ett extremt parti

Annie Lööf

Det är ett privilegium för politiska ungdomsförbund att få göra bort sig utan större konsekvenser.

I veckan publicerade Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, en video där de kampanjade mot Lagen om anställningsskydd och presenterade sin nya ordförande Réka Tolnai, 22.

Det blev nog mer avslöjande än de hade tänkt.

– Inga onödiga sosselagar ska kunna stoppa dig. Vi kan inte ha en lagstiftning som skyddar Britt-Marie, 45, som har suttit kvar i fikarummet i flera år, säger Réka Tolnai.

Det tog, om uttrycket ursäktas, hus i helvete.

Dels är det ganska uppenbart kvinnohat, som Expressens kulturchef Karin Olsson riktigt påpekade.

"Tycker verkligen CUF:s kampanj om Britt-Marie är misogyn. Fy alltså. "

Dels så kastar Réka Tolnai sten i ett ganska litet glashus eftersom de flesta som jobbar nog inte uppfattar "Britt-Marie, 45" som problemet på arbetsmarknaden. Det är hon som är "vårdens hjältar" under Corona, som bär upp välfärden och den som gör det lila extra för att få många arbetsplatser att fungera.

Folk blev arga, vilket sannolikt var meningen.

Samtidigt var det väldigt ärligt.

Och bortom utpekandet av Britt-Marie, 45, så beskriver faktiskt CUF:s korta video precis den arbetsmarknad som Centerpartiet vill ha.

"Inga onödiga sosselagar" ska hindra chefer från att byta ut den som inte klarar konkurrensen, håller lägre tempo, har svårt med senaste IT-utvecklingen eller bara är lite skör.

I verkligheten är sannolikt inte fikarummet problemet för Britt-Marie, 45. Utan om hon skulle klaga på arbetsmiljön, anmäla sexuella trakasserier eller kritisera chefen.

Då blir det - tack och hej.

Fallet med vårdbiträdet Stine Christophersen är nog ett ganska bra exempel. Hon berättade i Expressen om Attendos äldreboende Sabbatsbergsbyn. De höll inte i sär friska boende och äldre som var sjuka i covid.

Som straff gav Attendo henne en skriftlig varning, en åtgärd som inte drogs tillbaka förrän fallet granskades nyligen i Sveriges radios dokumentär Det illojala vårdbiträdet.

I CUF:s Sverige hade knappast några "onödiga sosselagar" hindrat Attendo från att i stället sparka henne. Hon skulle ju, som alla vi andra, i praktiken vara provanställd på livstid.

Vad det gör med "tystnadskulturen" på många arbetsplatser behöver vi nog inte fundera så länge på.

Men det riktigt intressanta med Réka Tolnais video är att svenska ungdomar verkar tycka precis tvärt om.

Enligt Ungdomsbarometern, en återkommande mätning av vad unga mellan 15 och 24 år tycker i en rad frågor blir istället trygghet i arbetslivet allt viktigare.

"Vikten av fast anställning, god arbetsmiljö och kollektivavtal har alla ökat sedan 2018." skriver man i ett pressmeddelande.

Unga oroar sig inte för Britt-Marie, 45, utan för dåliga chefer. Hela 43 procent säger att det är ett orosmoment, vilket är en ökning. Oro för låg lön har minskat.

– Detta är ytterligare ett bevis på att konkurrensen på arbetsmarknaden har hårdnat. När de vet att det är tufft på arbetsmarknaden är det viktigare att få ha kvar jobbet än att oroa sig över sin lön, säger Pelle Ahlin Olofsson på Ungdomsbarometern.

Samtidigt är var sjunde tjej orolig för sexuella trakasserier, de flesta i traditionella arbetaryrken. Var femte oroar sig för att utsättas för starka psykiska påfrestningar. Var tredje för utbrändhet.

Unga verkar inte särskilt intresserade av CUF:s "störst går först"-arbetsmarknad.

Det är inte så konstigt, för under centerns retorik om att urvattnad arbetsrätt skulle gynna ungdomar är partiet ett särintresse för arbetsgivare. De vill försvaga facket för att tippa maktbalansen på arbetsmarknaden. Resten är retorisk morgondimma.

Att döma av Ungdomsbarometern verkar Sveriges ungdomar inte gå på bluffen.

Coronakrisen har drabbat unga hårt och under 2020 var ungdomsarbetslösheten 24 procent, enligt SCB. Historiskt brukar ungdomar naturligtvis förr eller senare få ett jobb och rimligen kommer siffrorna att börja se bättre ut i takt med att Sverige öppnar upp efter pandemin.

Men det är en tudelar arbetsmarknad och för vissa grupper, som nyanlända och de med särskilda behov, kan vägen in på arbetsmarknaden vara väldigt lång. Här behövs riktade insatser om inte dessa grupper helt enkelt ska lämnas på perrongen när ekonomin ökar farten igen.

Och det var en otrygg arbetsmarknad redan innan Centerpartiet började driva fram reformer av LAS.

Man pratar idag om en ny grupp, prekariatet, som har vuxit fram i spåren av sms-anställningar och olika appar som erbjuder enklare tjänster som utkörning av mat.

Prekariatet, där många unga idag startar sitt arbetsliv, är en rättslös skuggvärld där du inte från en dag till en annan vet om du har jobb. Anställningsvillkoren är godtyckliga, lönerna mycket låga och väldigt få är organiserade fackligt även om just det har blivit något bättre.

Tidningen The Economist har jublande kallat systemet "workers on a tap", arbetare i kranen. Om du behöver fler som jobbar någon dag vrider du bara upp kranen, behöver du färre stänger du den. Arbetskraften saknar rättigheter och är i helt flexibel.

Så ser Centerns drömvärld ut i praktiken. Där den som inte orkar, eller blir utbränd, kasseras.

Problemet med Réka Tolnais video är egentligen inte att den hånar Britt-Marie, 45, även om just det visar att den unga centerrörelsen har nollkoll på hur arbetsmarknaden fungerar i verkligheten.

Det obehagliga är att Centerpartiet faktiskt vill omforma arbetsmarknaden precis så. Annie Lööf kan låta sympatisk, även för många till vänster, när hon står upp mot Jimmie Åkesson.

Men glöm inte: i arbetsmarknadspolitiken leder hon ett fullständigt extremt parti.

Och det är inte bara Britt-Marie, 45, som har anledning att vara orolig.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan skriva dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    23 maj 2021

    Tack för dagens chatt

  • 23 maj 2021

    Tack för en klarsynt krönika!

    Det är ett cyniskt tankesätt som sprider sig. Tyvärr så visar ungdomsförbunden ofta sidor som man inte fattar. Det verkar som att man är i en egen bubbla eller kanske en egen karriär och vill synas. Är det här ett resultat av det egotrippade samhället? Var finns helhetssynen? Vi behöver varandra, inte minst pandemin visar på det.

    Arne

    Tycker att CUF:s utspel visar att de saknar koll på det mest grundläggande på arbetsmarknaden.

    Anders Lindberg
  • 23 maj 2021

    Samtidigt tjatas det hela tiden om att vi ska jobba till minst 70+. Jag har nästan dåligt samvete för att jag gick i pension vid 66. Hur ska vi ha det?

    Nina snart 67.

    Jag tror pensionsåldern behöver vara mer flexibel än den är idag.

    Vissa kan behöva gå i pension tidigare, andra senare.

    Anders Lindberg
  • 23 maj 2021

    Tycker man inte att Centerpartiets extremt galna skol och arbetsmarknadspolitik är bra och gynnar hela samhället. Anklagas man för att vara kommunist.

    Göran

    Ja, det är en lite spännande retorik.

    Anders Lindberg
  • 23 maj 2021

    Är LAS verkligen ett problem på riktigt eller är det mer av en principfråga? Som när M "gav" bort en massa statliga bolag av principskäl istället för att göra en analys av vad som kan/bör vara statligt och vad som kanske bör vara privat och att försöka sälja det som kunde vara privat till ett bättre pris.

    Ex Vänstermoderat

    Jag tror det handlar om ideologi.

    Dessa reformer av LAS svarar inte mot några riktiga behov på arbetsmarknaden.

    Och ingen av parterna vill att politiker ska lägga sig i.

    Anders Lindberg