När Cirkus Starbrink kom till förorten

Högern i Stockholm framstår som clowner

Hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) skulle i veckan visa att regionen satsar på provtagningstält i utsatta områden. Men det hela slutade

Fattiga områden i Stockholm ligger långt efter när det gällde testning för corona. Det visade en granskning från Expressen redan i vintras. Det är samma områden där fler blir allvarligt sjuka och dör. Ett av dessa områden är Ronna i Södertälje.

Regionen lovade provtagningstält i Ronna, och ansvariga regionrådet Anna Starbrink (L) bjöd i veckan in medierna för att visa upp satsningen. Men när hon och journalisterna kom dit fanns det inga tält.

Alliansledda Region Stockholm har länge fått hård kritik för hur de skött sig under pandemin. De väntade i två veckor med insatser i fattigare områden och information om testning riktade sig knappast till de som löpte störst risker.

Region Stockholms centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, CES, släppte en rapport där ojämlikheten kunde avläsas i dödstalen: människor med låg inkomst löper fyra gånger så hög risk att dö. Rapporten släpptes i november. Nu är det maj. Och den högst ansvariga politikern för just hälso- och sjukvårdsfrågor har ingen koll på den egna regionens testverksamhet. Men fiaskot slutar inte där.

Provtagningstälten fanns varken i Gneta eller Ronna, till skillnad från vad regionrådet lovat pressen. Innan dess hade Starbrink även besökt en vaccinationsmottagning i området. Men det visade sig att det knappt fanns några vaccinationstider att boka. I dag är Södertälje en av kommunerna med lägst antal vaccinerade personer i Sverige, rapporterar Länstidningen Södertälje. När de frågar Starbrink om pandemin och om vaccineringen blivit en klassfråga nekar hon.

– I de områden där livet redan är tufft, där man har sämre hälsa och sämre möjligheter att vara delaktig i nyhetsflödet är det svårare att nå ut. Jag skulle kanske hellre kalla det för en segregationsfråga, sa Anna Starbrink.

Men är det verkligen information som är problemet?

Det är i förorterna de flesta känner någon som dött eller blivit allvarlig sjuk det senaste året. Det är här många tvingas bo flera generationer under ett tak på grund av bostadsbristen, och det är här människor tvingas gå till jobbet eftersom du inte kan köra en buss, städa ett sjukhus eller ta hand om våra äldre hemifrån.

Snarare verkar problemet vara att Region Stockholms styrande högerledning fortfarande nedprioriterar fattiga områden för att gynna sina rikare väljare. Annars hade de inte planerat in en mediecirkus för att visa sitt goda arbete i fattiga områden.

Men ingen cirkus utan tält, det enda vi fick var ett regionråd som agerade clown.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.