Mejla

Jonna Sima

Mardrömmen i Nice tar inte slut

Turkiets diktator Erdoğan provocerar fram mer våld

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tre personer har dödats och flera personer skadades i en misstänkt terrorattack i Notre Dame- katedralen i Nice på torsdagsmorgonen.
Tre personer har dödats och flera personer skadades i en misstänkt terrorattack i Notre Dame- katedralen i Nice på torsdagsmorgonen.

LEDARE

I förmiddags drabbades återigen Nice av ett makabert attentat som sannolikt rör sig om en terrorattack. En kvinna ska ha fått halsen avskuren och två personer ska ha dödats av en man beväpnad med kniv. Enligt Nices borgmästare ropade den misstänkte gärningsmannen "Allahu Akbar", "Gud är störst", när polisen grep honom.

Det barbariska mordet skedde i den romersk-katolska katedralen Notre Dame i hjärtat av Nice i södra Frankrike. En plats och en stad som jag och många andra har en speciell relation till. Den vita stenstranden, det turkosa Medelhavet, det magiskt pastellrosa ljuset... Allt det vackra får nu mörka skuggor.

Frankrike har knappt hunnit hämta sig från landssorgen efter det islamistiska mordet på läraren Samuel Paty, som hade använt sig av Muhammedkarikatyrer i sin undervisning om yttrandefrihet, i en Parisförort i förra veckan.

Återupplever 14 juli 2016

I Nice är såren inte heller läkta efter det omfattande islamistiska terrorattentatet mot staden på självaste nationaldagen den 14 juli för fyra år sedan. Då körde en ensam gärningsman rakt mot firande fransmän och turister som hade samlats längs den klassiska strandpromenaden Promenades des Anglais. Den gången dog 84 personer och nästan femhundra människor skadades.
I dag tvingades Nice återuppleva mardrömmen.

Det värsta är att terrorn inte ser ut att ha något slut. Våldsspiralen tar regelbundet fart och är oberäknelig till sin natur. Syftet är att skrämma demokratiska och öppna samhällen till tystnad och underkastelse.
Den franska presidenten, Emmanuel Macron, fördömde det ohyggliga terrormordet på Samuel Paty i skarpa ordalag. Han talade om att islam är en religion i kris och vädjade om en enighet mot våldet.

Macron fick starkt stöd, även från den muslimska majoriteten i landet. Men i stora delar av den övriga muslimska världen har reaktionerna varit uppretade. Längst har Turkiets despotiska president Recep Tayyip Erdoğan gått, som i ett tal till nationen gick till motangrepp mot Macron och uppmanade till bojkott av franska varor.
Frankrike har svarat med att kalla hem sin ambassadör i Turkiet.

Om vi har lärt oss något av att leva i en tid där auktoritära metoder vädrar morgonluft så är det att ord också leder till handling. De leder till rädsla – och ond bråd död.
Det finns ingen silverkula som kan sätta stopp för terrorn eller den radikala islamismen. För att skydda våra öppna samhället är det nödvändigt att rusta polis, underrättelsetjänst och lagstiftning i ett effektivt anti-terrorarbete. EU och dess allierade måste markera stenhårt mot Erdogans oansvariga upptrissning av situationen.

I dag sörjer vi med Nice och offren. I morgon har vi alla ett ansvar för att sänka temperaturen och minska den aggressiva polariseringen.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Vi bör inte överraskas när Trump leker Putin

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorbrott

Islamism

Nice

Frankrike

Notre-Dame

Emmanuel Macron

Turkiet