Statlig pensionsförvaltare delägare i HVB-branschen

Dags för rensning bland guldgrävarna

Skor i hallen på ett HVB-hem.


En femårig pojkes död har upprört många. Han bodde på ett HVB-hem i Värmland när han försvann och senare hittades drunknad i en älv. Utredning pågår och tillsynsmyndigheten IVO har stängt boendet.

Lönsam bransch

SVT rapporterade nyligen om hur endast 60 procent av vad en kommun betalar för en placering går till barnets omsorg. Resten hamnar i ägarens fickor. Det finns därför all anledning att titta vidare på ägarna. Vilka är de och hur mycket pengar håvar de in i den lönsamma HVB-branschen?

Låt oss ta boendet som pojken försvann ifrån. SVT:s granskning visar att det där har kostat upp till 22 000 kronor per dygn för ett barns placering och att vinstnivån för HVB-aktiebolaget Platea har legat på närmare 30 procent.

Många kockar

Platea driver flera boenden och ägs i sin tur av Humana-koncernen. Och vilka äger Humana? Jo, det är många kockar i den soppan med en salig blandning av aktörer. SEB, finansmannen Staffan Rasjö, JP Morgan Bank Luxembourg, investeringsföretaget Impilo Care AB och tredje AP-fonden (AP3) är några exempel.

AP3 är en statlig myndighet vars verksamhet är reglerad i lag och de säger sig tillämpa etikhänsyn. De förvaltar kapital och buffert för den allmänna pensionen. Det är alltså en statlig pensionsförvaltare som tjänar miljoner på utsatta barns bekostnad. Pensionspengar placeras i HVB-hem och det som borde ha gått till omsorg blir istället investeringsobjekt.

Barn mot pensionärer

Man tar helt enkelt barnens pengar och ger till pensionärerna. Den ena handen vet precis vad det är som den andra gör, som proggbandet Blå tåget sjöng i låten Staten och kapitalet redan 1972.

Hur kunde det gå såhär långt att två behövande grupper ställs mot varandra?

Det svider dessutom extra mycket eftersom det här handlar om barn som i en del fall inte ens når pensionsåldern. Det har vi sett hos samhällets styvbarn, de vuxna vanvårdade fosterhemsbarnen. Deras men blev livslånga och flera dog i förtid.

Profiten går först

HVB-branschens guldgrävare visar hur käpp rätt åt helvete det går när profiten går före barns bästa. Åtta av tio väljare vill ha begränsningar av vinster i välfärden. Det är en tydlig signal till kommande regering, vilken styre Sverige än får. En första åtgärd vore att se till att statliga myndigheter inte får delta i lukrativt välfärdsägande.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.