Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Virginia

Ojämlikheten i väst är en livlina för Putin

Signalerna från Tyskland och USA borde få högern att tänka om

Ojämlikhet gör samhällen sämre. Det är inte en politiskt åsikt utan väletablerad forskning.

Skillnader inom vård och skola riskerar att minska tillväxten. Ojämlikhet urholkar tilliten mellan medborgare, med ökad brottslighet som följd. Länder med stora klyftor har fler sjuka människor och mer psykisk ohälsa.

Allt detta viftar högern bort. Ivern att sänka skatter för höginkomsttagare och kapitalägare är för stor.

I slutändan hamnar faktiskt självaste demokratin – och förmågan att försvara den – i riskzonen. Den som inte tror på detta bör noga studera hur flera regeringar i västvärlden nu lutar åt att minska stödet till Ukraina.

Börsvalparna glada

I USA har Donald Trump lyckats kanalisera den desperation och det missnöje som många känner över ekonomin och det politiska systemet.

President Joe Bidens ekonomiska politik har inte varit dålig. USA har klarat både pandemin och den globala inflationsvågen rätt bra. Jobb har skapats. Arbetslösheten är låg. Men med så stor ojämlikheten blir det inte kännbart nog. Stigande BNP-siffror räcker inte när välståndet ändå inte kommer alla till del.

Trumps högerpopulistiska budskap vann och ett av den tillträdande presidentens löften är att minska stödet till Ukraina. Att börsen rusat efter Trumps vinst är talande. Gladast över valresultatet är börsvalpar och Vladimir Putin.

Även i Tyskland svajar nu stödet till Ukraina. Den socialdemokratiska förbundskanslern Olaf Scholz har utlyst nyval efter att regeringssamarbetet med det tyska liberala partiet brakat samman.

Ojämlikheten skenar

Tysklands ekonomi har kraschat. Scholz ville lätta på landets skuldbroms för att ha råd med investeringar i tillväxt, välfärd och stöd till Ukraina. Men liberalerna har sagt nej till det. Nedskärningar på tyskarnas skyddsnät i dåliga tider blev förbundskanslerns enda alternativ.

Tyska pensionärer ska inte förväntas betala för Ukraina, utbrast Scholz i besvikelsen.

Det skickar en mycket oroväckande signal om att stödet kan komma att minska. Efter Trumps vinst är tajmingen katastrofal. Det är nu ett orubbligt Tyskland hade behövts som mest.

Budskapet från USA och Europa borde få högern att göra omprövningar. Inte minst i Sverige. Vi är inte längre något exceptionellt land. Ojämlikheten har skenat de senaste tjugo åren. Det försvagar oss.

Vill vi ha en västvärld som agerar motståndskraftigt när demokrati och frihet hotas? I så fall leder sänkta skatter oss fel.

Carl-Oskar Bohlin har dåligt självförtroendeCarl-Oskar Bohlin har dåligt självförtroende