Sverige har inte råd med Ulf Kristersson

För dyr

Inkomstskillnaderna mellan svenskar har aldrig varit större i modern tid.

Det behöver byggas 93 000 nya bostäder varje år fram till år 2020 Bostadsbrist råder i alla svenska kommuner utom tre. I Socialstyrelsens senaste kartläggning talas det om att cirka 33 000 personer befinner sig i hemlöshet, men mörkertalet är stort. I alla storstäder syns en ökning av antalet familjer eller barn som saknar en fast bostad. Enligt Rädda Barnens siffror lever totalt cirka 5 000 svenska barn i hemlöshet.

Jämfört med andra EU-länder har Sverige lägst antal vårdplatser. Skolverket bedömer att Sverige behöver 77 000 nya lärare de kommande fem åren. 70 procent av landets socialsekreterare överväger att lämna socialtjänsten på grund av hög arbetsbelastning och dålig löneutveckling.

Trenden i den svenska skolan är att kunskaperna går ner för alla, men särskilt mycket för pojkar som kommer från ekonomiskt och socialt svaga hem.

Järnväg och annan infrastruktur förfaller. Trygghetssystem är fulla av revor.
Att det går bra för Sverige – men inte för alla i Sverige – vet vi. Men frågan vi måste ställa oss är hur vi bäst tror att man ska möta detta faktum. Till slut så är det det som valet om en månad handlar om.

I veckan kom Konjunkturinstitutet med siffror som borde avgöra frågan.

Enligt myndigheten finns det utrymme för ofinansierade reformer på 110 miljarder under nästa mandatperiod. I klartext: det finns 110 miljarder som antingen kan gå till satsningar på uppgifter som vi vill att det offentliga ska utföra eller som kan gå till skattesänkningar.

Moderaterna har bestämt sig. Partiet har meddelat att man tänker gå till val på att genomföra den största skattsänkningen på arbete sedan 2007.

Genom kraftiga nedskärningar i a-kassan och sjukpenningen och besparingar man inte berättat om än så tänker man sänka skatteintäkterna med 48 miljarder. Det är lika mycket pengar som håller i gång hela rättsväsendet under ett år.

Samtidigt berättar Konjunkturinstitutet att dagens nivå i välfärden ska vara på samma nivå som i dag så måste skatterna höjas med 120 miljarder. Alternativet är helt enkelt stora nedskärningar.

Risken är att det sistnämnda är vad vi kan vänta oss om Ulf Kristersson och de andra skattesänkarfundamentalisterna får makten i höst.

Problemen i vårt land i dag är inte brist på tillväxt eller pengar.

Men vi har inte råd med en till mandatperiod med moderater som vill skattesänka sönder själva fundamenten för den svenska samhällsmodellen.



Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.