Nu måste bankernas bluffar få ett slut

Bankskandalerna påminner om att något är sjukt

Det fanns en tid när kriminella affärer gjordes upp kontant och utan kvitton. I dag kan du glömma det om du tänker bli en verklig gangster. Vill du ha en framgångsrik karriär som riktigt stor bov tycks en bra bankman vara det första du behöver skaffa dig.

I går avslöjades att stora internationella banker är inblandade i en gigantisk svindel med målet att plundra bland annat den tyska staten på skattepengar. Aktier har köpts och sålts i en hisnande hastighet, allt med syfte att kräva återbetalning av skatter som aldrig har betalats.

Och på ett hörn tycks alltså den svenska storbanken SEB ha varit med.

Samtidigt skakas också Nordea, där direktörerna antagligen fortfarande städar undan konfetti och tomma champagneflaskor efter huvudkontorets inflyttningsfest i Helsingfors, av anklagelser om skumma affärer. Det ska handla om penningtvätt där kriminella kretsar i Ryssland förvandlat stulna pengar till vita förmögenheter.

Fler inblandade

Historien är en fortsättning på den affär som just nu förmörkar framtidsutsikterna för Danske Bank, den femte största i Sverige. På den estniska filial som danskarna köpt av Nordeas ägare Sampo Group under ledning av Björn Wahlroos har det tvättats pengar i rasande takt.

Anklagelserna mot Nordea är förstås än så länge bara just anklagelser. På börsen hade placerarna dock inget problem att ta uppgifterna på allvar. Aktien störtdök när anmälan om blev känd.

Hjälpt skattesmitare

Kanske handlar det om historien. Nordea har gång på gång fått böta miljonbelopp efter avslöjanden om hur banken hjälpt sina kunder att smita från skatten. Samtidigt fortsätter bankerna att tjäna stora pengar på vanliga människors bostadslån medan service och kontor försvinner.

Girighet är ett ord som är svårt att inte använda.

Mitt i den kris som bankdirektörerna penningbegär har försatt branschen i finns det anledning att påminna om att vi upplevt allt det här förut. Och att det har gjorts försök att skapa regler, kontroller och trygghetssystem.

Banker är trots allt viktiga för hela samhället, systemviktiga som man brukar säga.

Det var i själva verket precis Magdalena Anderssons försök att åstadkomma stabilitet som fick direktörer och styrelse på Nordea att börja packa flyttlådorna och blicka österut.

Ändå talar vi om en bransch som i praktiken bara kan fungera med skattebetalarnas garantier i ryggen.

Det borde vara en källa till ödmjukhet för bankbranschen. Och till öppenhet.

I stället uppdagas ständigt nya skandaler. Det får faktiskt vara nog nu.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.