Pensionsskandalen har skadat Sverige

Pensionsmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten hävdar att fondbolaget Allra via affärer i Dubai har lurat av spararna 340 miljoner kronor. Hälften av pengarna har tagits i beslag, bolaget har slängts ut från PPM-torget och förundersökning mot sex personer pågår.

I marginalen har historien dessutom kostat den tidigare justitieministern Thomas Bodström jobbet som landshövding i Stockholm.

Nu säger finansanalytikern Patrick Siegbahn till Sveriges Radio att ytterligare 138 miljoner saknas. Den här gången är det ett bolag på Malta som ska ha använts för att slussa spararnas pengar ner i Allradirektörernas fickor.

Svär sig fria

De misstänkta svär sig förstås fria. Enligt den tidigare vd:n Alexander Ernstberger har det varken begåtts några fel eller försvunnit några pengar.

Den saken lär rätten få ta ställning till. Klart är i alla fall att Allra skadat det svenska samhället.

Dels handlar det förstås om pengarna. Med uppgifterna om affärerna på Malta omfattar historien nu nästan en halv miljard kronor av blivande pensionärers besparingar. Det är en väldig summa, hur vi än ser på saken.

Påverkar förtroendet

Än allvarligare är kanske hur härvan har påverkat förtroendet för våra offentliga institutioner. Att en grupp skojare har kunnat verka mitt i ett statligt system som PPM-fonderna är både upprörande och oroande.

I mitten av december enades partierna bakom pensionsöverenskommelsen om att städa upp i PPM-systemet. Oseriösa aktörer ska kastas ut, kontrollen skärpas och informationen förbättras.

Nödvändiga åtgärder, men är de tillräckliga?

Efter alla skandaler är det dags att ifrågasätta hela idén bakom PPM-systemet. Framtidens pensioner ska inte vara beroende av individuell spekulation.