Nu lockas vi av livet på landet

20 DECEMBER 2009. Landsbygd

Inför miljoner tv-tittare vann Erik Grönwall från lilla Knivsta finalen i ”Idol 2009”. En ung, blond snubbe från vischan. Knivsta, min hemort, utslängd på slätten mellan Uppsala och Arlanda saknar det mesta av de aktiviteter, mötesplatser och nöjen där ungdomar kan träffas och utveckla sina talanger.

Ändå har Erik formats till en fullfjädrad artist som slog ut 11?000 medtävlande från hela landet. Strongt.

Landsbygden och småstaden är inne, landet är trenden som lockar. På vischan ska det vara. Storstadens puls och stress, nöjen och neon tycks inte längre ha samma dragningskraft. I stället är det den långsamma lunken i tv-serier som ”Bonde söker fru”, ”Ullared” eller ”Livet i Fagervik” som fångar tv-tittarna. (Fast, ”Idol” och Erik har förstås ett lite annat tempo.)

Vad är det vi söker? Inte är det tidigare generationers slit och knog. Dagens unga, även så vuxna att de blivit småbarns­föräldrar, vill ha snabba resultat och maximal framgång (som Erik) utan att först knega i karriärernas utmarker. Kanske är det snarare en tätare gemenskap med andra människor som lockar, än den spänning och individfokusering som tv-tävlandets och dokusåpornas sex-, våld- och spritorgier serverar.

2000-talet är en tuff värld med stenhårda krav, konkurrens och stela regelsystem som människor inte kan påverka. Regeringens förändringar av sjukförsäkringen där människor kastas ut från sin försäkring och den höga arbetslösheten och bristen på jobb som gör att folk förlorar kontrollen över sina liv och sin ekonomiska existens är bara två exempel.

Vi lever i en fantastisk tid av individuell frihet, unika möjligheter att göra egna livsval och förverkliga våra drömmar. Mitt i vår valfrihet och vårt självförverkligande är vi samtidigt mer beroende än någonsin av systemen i dagens komplexa sam­hälle. Kanske är det i den paradoxen som vi söker det småskaliga, överblickbara och hoppas på en trygghet och gemenskap i livet på landet. Men verklig trygghet finns lika lite på landet som i storstan när olyckan är framme. Den kan bara samhällets generella välfärdssystem som garanterar alla medborgare lika sociala rättigheter i livets skiften ge. Det är den trygg­heten socialdemokratin nu måste återupprätta efter alliansregeringens rasering av a-kassan och sjukförsäkringen. Vid sidan av jobben den viktigaste uppgiften för det decennium som väntar oss med nya utmaningar och spännande trender.

Nu knackar julen på, en varm och god helg men för tusentals utförsäkrade och många fler en tid av oro, rädsla och ensamhet var vi än bor.

Sedan vänder året och då vänder också jag blad. Det här är min sista krönika i Aftonbladet. Det har varit så himla roligt att arbeta på Sveriges största och mest lästa tidning och en förmån att få så många läsarkontakter. Men nu ska jag prova om det är sant som svenska forskare nyligen påstod i Dagens Nyheter: Att gå i pension kan göra dig tio år yngre. Tänk vilket härligt 50-tal som väntar!

Hej då.

Följ ämnen i artikeln