Greta är inte profet i sitt eget hemland

Är större än Zlatan

Greta Thunberg fortsätter att strejka för klimatet på fredagar även under coronapandemin.

Hon beskriver sitt liv som en dålig film. "Handlingen är otänkbar", säger Greta Thunberg i den nya dokumentärfilmen som har premiär på Sveriges hårt coronadrabbade biografer nu på fredag. Filmen har redan visats på festivaler och biografer världen över. Nästan sist går den upp på bio här i Sverige. Det är symptomatiskt för hur Greta Thunbergs hemland har förhållit sig till henne som person och hennes klimatengagemang hela tiden. Här råder jantelagen.

Möter världens ledare

I den imponerande närgångna filmen får vi följa Greta Thunberg och hennes pappa Svante genom deras osannolika upplevelser under förra året. Med budskapet att världen står i brand och att vi måste lyssna på forskarna för att få stopp på klimatförändringarna har dotter och far åkt land och rike runt med tåg, elbil och båt.
Ni kan historien, den var ju helt nyss. Bara för ett drygt år sedan kunde tusentals människor samlas i grupp och protestera tillsammans. Fridays for Future blev en global massrörelse. Gator fylldes med plakat om att "Make the world Greta again" på alla kontinenter förutom Antarktis.

Greta Thunberg talade inför FN, mötte Angela Merkel, Emmanuel Macron och påven. Även de maktpampar hon inte träffat talar om henne. Putin, Bolsonaro och Trump har samtliga använt henne som slagträ eftersom de är rädda för kraften i motståndet mot den föroreningspolitik de bedriver.
Men här hemma har mottagandet inte varit lika uppmuntrande eller intresserat. Macrons medarbetare blir påtagligt förvånad när Greta Thunberg berättar att hon inte ens har träffat Sveriges statsminister Stefan Löfven.
Det blir man som tittare också.

Större än Zlatan

En del skulle kanske säga Zlatan, men annars är Greta den svensk som flest människor i världen känner vid förnamn. Men till skillnad från vår fotbollsstjärna har Greta Thunberg startat en rörelse och höjt medvetenheten och kunskaperna i det som med rätta beskrivs som vår planets ödesfråga. Det är en enorm bedrift.
I början på december ska Greta Thunberg vara chefredaktör för Dagens Nyheter en dag. Fokus för tidningens innehåll ska vara på granskande journalistik, mindre på sådana här texter, det vill säga opinionsbildande material, har hon förklarat. Det fick DN:s främsta konkurrent Svenska Dagbladet att sparka bakut och hävda att ett sådant grepp hotar den fria journalistiken.
Det går att ha många invändningar mot det resonemanget. För det första finns det betydligt värre saker som hotar den fria journalistiken i dag. För det andra är inte Greta Thunberg en aktivist med en agenda som någon lömsk person kan dra vinning av. Hon säger att sättet vi lever på är ohållbart för klimatet och att det krävs gemensamma lösningar för att ändra på det. Hon hänvisar till konsensus inom forskningen, det borde inte vara något kontroversiellt.
Men i Sverige har vi vår jante och den gamla avundsjukan. Greta Thunberg blir kanske inte profet i sitt hemland, men hon håller på att förändra världen.