Kärnkraften döljer den kassa klimatpolitiken

Ska vi ha reaktorer på lekplatser i Danderyd?

Det verkar bara finnas ett fokus för regeringen.

Det är fult med vindkraftverk. Det är sexigt med kärnkraftverk. Kärnkraft löser klimatkrisen, energikrisen och ja... typ allt.

Ungefär så går det att sammanfatta borglighetens politik, och Tidöavtalet, när det kommer till energi- och klimatfrågor.

Ännu ett exempel på denna besatthet är morgonens presskonferens med statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Som aviserat i Tidöavtalet presenterade regeringen nu att de vill förändra miljöbalken så att nya kärnkraftsreaktorer ska kunna byggas på andra platser än där de finns i dag.

Dessutom vill man ta bort taket för hur många kärnkraftverk som får byggas, vilket i dag är tio stycken. I dag har Sverige sex reaktorer i drift.

Förslaget ska nu skickas på remiss och regeringens förhoppning är att lagändringen ska träda i kraft våren 2024. Efter det har regeringen två år kvar på sin mandatperiod. Sedan tar det minst 10 år att bygga nya kärnkraftsreaktorer.

Ändå får Pourmokhtari det att framstå som att den här politiken minskar utsläppen redan i dag.

– Utsläppen ska ned till noll. Att ta bort de facto-förbudet mot kärnkraftsreaktorer på nya platser är ett mycket viktigt led i det arbetet, säger klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari till SVT.

Men det stämmer inte.

Utsläppen kommer med rådande politik – de facto – öka de närmsta åren. Att regeringen minskat anslagen till klimat- och miljöåtgärder med närmare 60 procent gör inte heller saken bättre.

Men vem bryr sig om framtida generationers möjlighet att leva på den här planeten när det är elkris nu och folk har höga räkningar i dag?

Då framstår en framtidssatsning på kärnkraft som handlingskraftigt. Även om själva handlingen ligger decennier fram i tiden.

Något som Kristersson och Pourmokhtari särskilt verkar har fått upp ögonen för modulära kärnkraftverk. Alltså mindre kärnkraftverk som kan serieproduceras.

Det är kul att regeringen har ett nytt intresse. Mindre kul är att sådan reaktorer knappt finns på marknaden eller att det saknas tillståndsprocess för dem i Sverige.

Man kan ju också undra var alla de här modulära kärnkraftsreaktorerna ska stå. I Danderyd? På en lekplats i Stockholms innerstad?

Den som lever får se. För tid kommer det ta.

Men vem bryr sig om energislaget tar tid och knappt ens existerar, när regeringens kärnkraftsbesatthet får det att framstå som de faktiskt gör något på klimat- och miljöområdet? Fast de, de facto, snarare förvärrar klimatet.

Denna chimär är något som även Naturskyddsföreningen noterat. På sin hemsida skriver de följande:

“I den svenska debatten syns en tendens att de politiska intressen som vill satsa på kärnkraft använder den som en ursäkt för en i övrigt svag klimatpolitik.”

Ser man hur Moderaterna systematiskt blockerat utbyggnad av vindkraft i Sverige, samt hur regeringen urholkat klimat- och miljöbudgeten, finns det fog för den analysen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.