Tre tips på hur du får smartare barn

Det får vara slut med satsningar på rika vuxna nu

Våra fina ungar är värda ett bättre öde, vi måste stärka deras intelligens och samtidigt ge dem en bra utbildning.

Länge blev vi bara smartare och smartare. Varje ny generation hade lite högre IQ än sina föräldrar. Fenomenet kallas Flynn-effekten efter den nyazeeländske forskaren James Flynn.

Han konstaterar dock att kurvan nu planar ut. I Norden till och med sjunker den.

Vi håller alltså på att bli dummare. Är det skolans fel? För mycket skärmtid??

Nja, i en intervju i Svenska Dagbladet säger James Flynn att den sjunkande IQ-nivån inte är så alarmerande.

– Vi är precis så smarta som vårt samhälle uppmuntrar oss att vara.

Då är James Flynn mer oroad över människors ökande okunnighet.

– Bristen på bildning, okunnigheten som breder ut sig i takt med att vi slutat läsa böcker och istället lägger timmar och åter timmar på att titta på gulliga kattklipp eller grannar som skålar i rosévin på Instagram…

Han menar att kombinationen intelligens och okunnighet är det verkligt farliga och vi vill ju inte att nästa generation ska växa upp till vuxna som inte förstår konsekvenserna av sina okunniga handlingar.

Våra fina ungar är värda ett bättre öde, vi måste stärka deras intelligens och samtidigt ge dem en bra utbildning.

Egentligen är det inte särskilt komplicerat. Samhället kan lätt som en plätt ställa upp för nästa generation. Det krävs i princip bara tre åtgärder för att göra våra barn både smarta och bildade.


Mer pengar. En tredjedel av landets kommuner är i kris. Ändå ökar kraven på skolrektorerna. Eleverna ska höja resultaten, språkutvecklingen ska stärkas, lärarna ska bli friskare, skolbiblioteken ska sorteras och skolorna digitaliseras. Och allt detta ska genomföras med krympande resurser. Kommunerna uppmanar rektorerna att effektivisera, men hur rationaliserar man undervisningen av barn? Fler undervisningstimmar för lärarna eller större klasser för barnen? Skolföretagen vill öka vinsten, Socialdemokraterna vill sänka skatten och Moderaterna föreslår ännu ett jobbskatteavdrag, men det får vara slut med satsningar på rika vuxna nu. Lägg pengarna på skolan i stället.

Mer undervisning. Skolverket försöker få undervisningstiden att räcka till, eleverna måste läsa mer matte, de behöver tränas i språk och där rök antikens historia. Man kan inte hinna med allt. Det moment Skolverket vill stryka i handlar om forna civilisationer, från förhistorisk tid fram till 1700-talet. Så vad är det som ska bort? Ska våra grundskolelever få läsa om demokratins framväxt? Ska de få lära sig om den konst de kan se på vartenda museum? Och hur blir det med folkvandringarna, vikingarna och regalskeppet Vasa som ligger som en pladask mitt i Stockholm? Ska vi behöva sänka skeppet igen för att 1600-talet har avskaffats?

Upp emot 80 kommuner har inte en enda behörig högstadielärare i ämnena tyska, franska och spanska. Eleverna är inte heller intresserade och väljer bort moderna språk eftersom de kan det. Rekrytera språklärare, betala dem bra och gör språkundervisningen obligatorisk.

Mer tid. Förläng vårterminen med en dryg vecka. Om sommarlovet börjar dagen före midsommarafton hinner eleverna gott och väl med antiken. Dagens långa sommarlov är anpassat för bondesamhället då barnen skulle hjälpa till med skörden. I dag hänger kidsen i något köpcentrum eftersom deras föräldrar bara har fyra-fem veckor ledigt medan barnen har tio. Sommarlovet är så långt att skoleleverna hinner glömma mycket av det de lärt sig. När höstterminen börjar får lärarna köra repetitionskurser vilket stjäl ännu mer tid från undervisningen.


Flynn-effekten bedrar, dagens unga är inte dumma. Det är de ännu äldre politikerna som får rycka upp sig och inse att skolan inte kan vara lika lättvindig som Vasaskeppet en gång var.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.