Gäller din försäkring när klimatkrisen närmar sig?

Klimatanpassningen kan inte vänta

Publicerad 2021-07-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Strandskyddsfrågan väcker stort engagemang. Ena sidan varnar för att ett avskaffat strandskydd hotar tillgängligheten till stränder och i förlängningen allemansrätten. Den andra menar att det skulle underlätta för byggande.

Sverige måste stå ut i att vi diskuterar byggande närmare vattnet samtidigt som allt pekar på att översvämningar kommer bli vanligare. När svenska kommuner drabbas av ovanliga översvämningar flaggar ofta försäkringsbolagen att de inte kan garantera strandnära fastigheter en försäkring.

Som i Västerbotten i november 2020. Under översvämningarna sa Trygg-Hansa att kommunerna hade ett ansvar att bygga bort översvämningsrisken. Annars skulle de helt enkelt behöva sluta försäkra vissa fastigheter.

Monument i havet

I juni 2021 varnade branschorganisationen Svensk försäkring i Göteborgs-Posten för den bristande beredskapen mot klimatförändringarna, i synnerhet när det kommer till att planera bostäder:

"De fastigheter som planeras och nyproduceras i dag riskerar alltså att stå som övergivna monument ute i havet om drygt 100 år."

Samma resonemang förs fram i deras remissvar till betänkandet om lättat strandskydd.

Det är naturligt att klimatdebatten tenderar att låsas fast vid omställningen. Omställningsdebatten har inneburit att vi slutat sticka huvudet i sanden och börjat lösa kärnan på problemet. När den är som bäst är den realistisk, hoppfull och framtidsorienterad. En debatt som till sist leder till den sortens investeringar i framtidens industri vi nu ser i norra Sverige.

Krisberedskap behövs också

Klimatkrisen kommer öka pressen på vårt samhälle. Det är en press som vi just nu är oförberedda på, det visar inte minst erfarenheterna från pandemin. De fruktansvärda bilderna från Europa visar att välmående samhällen inte heller är immuna mot de extrema väderhändelser som klimatförändringarna kommer att göra vanligare. Då behövs en mer långsiktig samhällsplanering och en stärkt krisberedskap.

Idag sprids ansvaret för klimatanpassning på många olika aktörer. Det bidrar, enligt IVL Svenska Miljöinstitutet, till otydlighet över vem som ska ansvara för vilka åtgärder. Det gör också det svårt att hävda det långsiktiga intresset av ett motståndskraftigt samhälle mot kortsiktiga ekonomiska intressen.

Då behöver den nationella nivån ta ansvar för att både säkra samverkan mellan alla relevanta aktörer och att riktade statsbidrag ges till att klimatanpassa de mest sårbara kommunerna.


Pandemin har visat att vi måste stärka Sveriges krisberedskap. I framtiden kommer vi troligen se fler extrema väderhändelser.

Chatta med Malin Malm. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Malin Malm
    23 juli 2021

    Tack för alla meddelanden! Det här är tyvärr de meddelanden jag hinner med att svara på idag.

    Ser fram emot framtida chattar med er läsare här på ledarsidan. Hoppas ni får en bra dag!

  • Malin Malm
    23 juli 2021

    Godmorgon Erik.

    Det är viktigt att ha kvar hoppet. Vår framtid är inte satt i sten och det händer mycket både positivt och nedslående just nu. Klimatanpassningen är bara en del av lösningen, den stora bollen är omställningen som siktar på kärnan på problemet.

  • 23 juli 2021

    Tror du att det hjälper att "klimatanpassa" byggnader när biosfären har kollapsat? Vad har du för rosenskimrande bild av katastrofen som bland annat sossarna kör oss mot? Tror inte du som vetenskapen säger att framtiden i den uppvärmda världen handlar om svält, uttorkning, vindar på 200 m/s, skogsbränder, kollapsad infrastruktur och kommunikationer och så klart regeringar och samhällen som faller i anarki och lokala krig?

    Erik Kinell
  • Malin Malm
    23 juli 2021

    Godmorgon Carina!

    På ett sätt tycker jag det är naturligt att människor reagerar mer på saker som händer nära. Samtidigt är klimatkrisen helt klart ett globalt problem som slår allra hårdast mot länder i globala syd. Finns många exempel på länder som kommer få svårt att hantera en fortsatt uppvärmning.

    Vi måste vara envisa i att prata om klimatkrisen, samtidigt som vi tar människors oro för omställningen på allvar. Det behövs en omställningspolitik som inkluderar alla. Där är industriomställningen i norra Sverige ett hoppfullt exempel.

  • 23 juli 2021

    Regnen av hundra års och tusenårskaraktär har ett samband med uppvärmningen av klotet. Många regn med katastrofala följder får inte heller mediateckning. Var i världen dessa sker får olika rapporteringar ofta svag ifrån södra halvklotet.. Nu påverkasnord i högre grad...kan sambanden kanske stärkas för att förståelsen för klimatnödläget ska tas på allvar?

    Carina