Lämna inte unga afghaner i sticket

Bra att anpassa lagen efter läget

Gymnasielagen har inte funkat som den var tänkt, men det är inte en ursäkt att lämna de ensamkommande unga afghanerna i sticket.

Som flykting i Sverige ska man inte tro att något kommer gratis. "De som går i skolan, inte begår några brott och sen etablerar sig på arbetsmarknaden får stanna i Sverige", som justitie- och migrationsminister Morgan Johansson säger till SVT.

Den som vill ha uppehållstillstånd måste göra sin plikt först.

Då är det bara rimligt att försöka skapa rättvisa förutsättningar för de som vill leva upp till kraven. Regeringen förutsåg inte coronaviruset när tidsgränsen på att ha skaffat ett jobb sattes till sex månader. Det gjorde ingen annan heller.

Gymnasielagen är inte en tillfredsställande lösning på de många afghanska ensamkommandes problem

Men nu står vi mitt i pandemin och letar efter ventiler för de som drabbas hårdast. Däribland de många afghanska ensamkommande som nyss gått ut gymnasiet och nu måste skaffa sig ett jobb för att få stanna i Sverige.

Möjligheterna att hitta en anställning på kort tid har blivit närmast obefintliga sedan coronaviruset kom till Sverige. Mängden arbetslösa har ökat lavinartat sedan i mars och Arbetsförmedlingen befarar att det kommer att bli värre innan det blir bättre.

Myndigheten ser framför sig en arbetslöshetsnivå på 9,4 procent under 2021. Antagligen tar det flera år innan vi är tillbaka på nivåer som motsvarar de som gällde när gymnasielagen drevs igenom.

En långsam utvisning

Det är svårt även för den etablerade svenska medborgaren att hitta ett långvarigt arbete på den tiden, en förutsättning för att få uppehållstillstånd är ju att anställningen varar i två år.

Då är det inte konstigt att anpassa lagen efter läget, vilket är regeringens intention. Förslaget är alltså inte så förkastligt som Centerpartiets ledare Annie Lööf och migrationspolitiske talesperson Jonny Cato vill få det att framstå.

Det ska för övrigt inte glömmas bort att Centern varit med och drivit på en lagändring av just de här anledningarna. Nu gör de plötsligt en kovändning.

En poäng har ändå Centerpartiet. Gymnasielagen är inte en tillfredsställande lösning på de många afghanska ensamkommandes problem. Eftersom möjligheten att få jobb kan ändras snabbt får de snarare en långsam utvisning än en möjlighet att stanna.

Men det är inte en ursäkt att lämna de ensamkommande mer i sticket än vad de redan är.


Centerpartiet säger nej till regeringens förslag om lättnader i gymnasielagen, efter att ha drivit på en lagändring själva. Är inte en viss lättnad bättre än att inte göra något alls? Chatta med Atle Morseth Edvinsson från klockan 09:00. Det går bra att skriva inlägg redan nu.

  • Atle Morseth Edvinsson
    2 dec 2020

    Nu hinner jag tyvärr inte svara på fler inlägg. Tack för en intressant chatt! Ha en bra dag 🙂

  • Atle Morseth Edvinsson
    2 dec 2020

    Håller med om att gymnasielagen antagligen har urholkat förtroendet för migrationssystemet. Men om vi slutar förhålla oss till den verklighet som de ensamkommande måste navigera i - det pågår ju en pandemi - kommer gymnasielagen att gå från en lag som inte träffade helt rätt till en lag som är helt världsfrånvänd. Det är sämre.

  • 2 dec 2020

    Avslag efter avslag, sen gjorde man om lagen, nu vill ni som jobbar med flyktingaktivism göra om lagen igen. När får nog vara nog? Klara någon inte att etablera sig efter dessa fördelar på sin sida, varför ska någon få vara kvar ÄNDÅ, någon måtta får det. Snacka om att urholka förtroendet till asylrätten.

    Anna Pettersson
  • Atle Morseth Edvinsson
    2 dec 2020

    Du har säkert rätt i att en svensk gymnasieexamen är en fördel oavsett var man hamnar. Att de gått i skolan här och sannolikt hunnit rota sig socialt bäddar ju även för att de kommer att kunna bidra till samhället på alla möjliga sätt, med tanke på hur goda förutsättningar de har vad gäller språk och utbildning.

  • 2 dec 2020

    Tycker Sverige har gett de afganska flyktingbarnen väldigt mycket, även om de inte lyckas nå upp till villkoren för PUT i slutändan. En utbildning likt den de erbjudits i den svenska skolan hade de nog bara kunnat drömma om i Afghanistan eller som utstötta i Iran. Har de tagit lärandet på allvar så kommer den ge dem fördelar i livet oavsett vart de hamnar. Därigenom vill jag mena att ordet svek är ett allt för starkt ord. De hade lika gärna kunnat bli hemskickade vid första avslaget och stått kvar på ”ruta ett”.

    Lars