Moderater får aldrig nog av karensdagar

Gå inte på ministerns dimridåer

Socialförsäkringsminister Anna Tenje har givit olika besked om karensavdragets framtid.

Socialförsäkringsminister Anna Tenje är moderat. Hon är inte någon av regeringens mest synliga statsråd. Den senaste veckan har hon dock lyckats skapa rubriker.

Först stoppades den tidigare regeringens utredning av karensavdraget i sjukförsäkringen. Den skulle ha lämnat förslag för att bland annat göra sjukförsäkringen mer rättvis. Ministern ville ha en annan inriktning. Om vi förstod henne rätt behövde Sveriges sjuka mer, inte mindre karens.

Några dagar senare kom nya besked. Ytterligare karensregler är inte längre aktuella. Istället kan avdraget för till exempel personal i vården eller omsorgen eventuellt slopas helt.

Kallar det lyhördhet

Anna Tenje kallar det lyhördhet. Ett annat sätt att beskriva omsvängningen skulle vara att ministern blivit påmind om att man inte har majoritet i riksdagen. Sjukförsäkringen finns inte med i Tidöavtalet och Sverigedemokraterna känner ingen lojalitet med moderata käpphästar, dit tuffare villkor för sjuka och arbetslösa hör.

Argumenten mot karensdagen har vi dragit tidigare, också för socialdemokratiska ministrar. Den är onödig. Andra nordiska länder klarar sig utmärkt utan att straffa den som blir sjuk.

Skapar sämre hälsa

Karensdagen skapar dessutom sämre hälsa. Om det är något pandemin har lärt oss är det hur förödande det är när sjuka känner sig tvingade att gå till jobbet av ekonomiska skäl. Och det handlar inte bara om att arbetskamrater kan smittas. Under coronavågen dog människor, inte minst på landets äldreboenden, av precis den anledningen.

Som om inte det vore nog är karensavdraget i sjukförsäkringen orättvist. En klasslag. I många yrken går det att utföra sitt arbete hemifrån, också om man har en förkylning eller lite ont. I andra är det helt omöjligt. Lakanen på i vårdsängen kan inte bytas via Teams. Barnen på förskolan kan inte få pedagogiskt stöd på en skärm. Bussen kör inte sig själv och monteringen av en bil kan inte göras på distans.

Bra om regeringen lyssnar

Om regeringen och Anna Tenje till sist lyssnar och väljer att utreda de mest uppenbara nackdelarna med karensavdraget är det bra. Att en riksdagsmajoritet tvingat fram omsvängningen spelar på ett sätt inte så stor roll.

Samtidigt är det bäst att komma ihåg att det var moderata reflexer vi såg när ministern i förra veckan pratade om nya pålagor på sjuka. Ingen ska inbilla sig att de förändrats på en vecka.

Det är vad man gör som räknas, och ännu så länge är det Anna Tenje gjort att hon lagt ner en utredning om mindre orättvisor. Den som vill bli av med orättvisorna som karensavdraget skapar ska nog hålla koll.