Kristersson ljuger med en sådan obrydd lätthet

Åkesson, Svantesson och Busch dök glädjestrålande upp i Aktuellt

Jimmie Åkesson (SD), Elisabeth Svantesson (M) och Ebba Busch (KD) framträdde i Aktuellt i veckan

Året var 2017. Ulf Kristersson hade just tillträtt som moderat partiledare och TV4 avslöjat att han åkt taxi för 113 000 kronor, mångdubbelt mer än kollegorna. Detta hände sig under tiden före corona då riksdagsledamöter enligt reglerna skulle åka med buss och tunnelbana.

”Jag åker kollektivt ganska mycket också. Och det ser ni inte heller förstås”, svarade Kristersson.

”Jo, vi ser att du har ett SL-kort, men vi ser att det är inte är många resor på det”, sa TV4.

”De vanligaste sträckorna går jag i så fall”, sa Kristersson.

Med några få frågor fångade TV4 ett av moderatledarens viktigaste karaktärsdrag: den lätthet med vilken han ljuger.

Eller kanske ska vi säga självklarhet?

Mannen är helt obrydd.

"Jag är en idrottare och löpare som tar varje steg jag kan, jag åker inte taxi i onödan, det kan jag lova dig" sa Kristersson till TV4.

Men en av de vanligaste taxiresorna han redovisade gick mellan hans övernattningslägenhet och riksdagen, tre minuter med tunnelbanan. En annan var mellan Centralen och riksdagen, 920 meter.

I TV4 byter han försvarslinje gång efter annan.

Ena stunden beror taxiresorna på att han har bagage efter övernattningar. Men när TV4 konstaterar att han åker taxi även när han inte övernattar blir svaret plötsligt ett annat.

Man förstår hur förintelseöverlevanden Hédi Fried kan ha känt sig i veckan när Jimmie Åkesson (SD), Elisabeth Svantesson (M) och Ebba Busch (KD) glädjestrålande dök upp i Aktuellt för att berätta om sin gemensamma budgetreservation i riksdagen.

– Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap, sa hon till Dagens Nyheter efter att hon och Ulf Kristersson träffades i förra valrörelsen.

Tji fick hon.

I dag hade Ulf Kristerssons taxiskandal självklart varit omöjlig. I stället har de politiker som visat sig ute bland folk under pandemin blivit jagade med blåslampa.

Men jag tror de skiftande förklaringarna framför TV4:as kamera säger något djupare, både om Ulf Kristersson och om den tid vi lever i.

Det har slutat vara en nyhet att inget Moderaterna säger längre går ihop. Och alla vet det, som på en teater.

– Jag tycker att det var fel att jag sa att de har rasistisk politik för det tyckte jag egentligen inte då, sa Elisabeth Svantesson (M) i 30 minuter i SVT för några veckor sedan.

Och vips drogs ett streck över tjugo år av moderaternas förhållningssätt till SD. De tyckte helt enkelt inte vad de sa.

Det är faktiskt ganska häpnadsveckande.

När det har kommit till andra länder, till makthavare som Augusto Pinochet i Chile, Sydafrikas apartheidregim eller Viktor Orbán i Ungern har högern historiskt sällan varit att lita på. Men i inrikespolitiken har Moderaterna sedan Arvid Lindman bröt med det nazianstrukna ungdomsförbundet på 1930-talet trots allt hållit rågången hyfsat.

Aktuellt-inslaget med Jimmie Åkesson, Elisabeth Svantesson och Ebba Busch i studion är betydligt mer historiskt än vad det framställts som i veckan.

Och vi behöver inte gå tillbaka till Arvid Lindman för att hitta glasklara moderatledare.

"Nästan fascistiskt idéarv" dundrade Carl Bildt på DN Debatt 2014 om SD.

– Han är också människa, precis som jag. Men jag hatar rasism, sa Fredrik Reinfeldt om Jimmie Åkesson i SVT 2014.

– De skyller alla Sveriges problem på invandring. Då är det ett rasistiskt parti, sa Anna Kinberg Batra i Agenda 2016.

– Nej, vi ska inte samarbeta alls, tycker jag. SD:s värderingar är inte mina värderingar, inte Moderaternas värderingar. Vi ska diskutera och kompromissa med värderingsvänner. De har en mycket mörk historia, det finns främlingsfientliga inslag. Det gillar inte jag, sade Kristersson i Expressen-TV 2017.

Inför valet 2018 lovade sedan Ulf Kristersson att inte försöka bilda regering med stöd av SD om inte "himlen föll ner". Det tog honom bara några månader att bryta det löftet, och dessutom skylla på Centerpartiet för att han helt uppenbart talat osanning om strategin inför väljarna.

Men nu är alltså beskedet från Moderaternas högsta ledning att de egentligen inte tyckte så. Allt var lögn.

När man följer dagens Moderaterna är det som att botten har gått ur. Retoriskt och politiskt är det ett i princip gränslöst parti. Från Skåne hälsar Staffanstorps starke man Christian Sonesson att SD borde få plats i regeringen. Det passar Jimmie Åkesson bra, han vill bli justitieminister med makt över polisen och säkerhetspolisen.

Även Moderaternas officiella kommunikation i sociala medier har fått drag av skräckpropaganda med bjärta färger, hög kontrast i alla bilder och personer som ser arga ut.

Intressant nog tycks den artikel i Tyska tidningen Bild-Zeitung där Sverige pekas ut som "Europas farligaste land" spela en stor roll i moderat propaganda. Artikeln, som påminner om den typ av Sverigeskildringar som vanligen förekommer i rysk statsmedia, är i sak fel. Det pågår minst ett öppet krig i Europa och ett flertal länder har haft terrordåd med ett stort antal döda. I The EconomistSafe Cities Index 2021” kommer Stockholm på fjärde plats i världen när det kommer till personlig säkerhet.

Visst finns problem med gängkriminalitet, men Sverige är inte Europas farligaste land. Det är helt enkelt inte sant. Men om Moderaternas kommunikation idag ger någon vägledning inför valet nästa år som kommer just sanningen spela en ganska obetydlig roll.

De kommer att säga vad som helst. Bokstavligen - vad som helst.

I dag lovar Ulf Kristersson att Jimmie Åkesson inte ska få bli minister - “faktiskt helt uteslutet”.

Vad han egentligen tycker i morgon får vi helt enkelt se då.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.