Mejla

Pernilla Ericson

”SD förföljda som judarna” – 90-talets Bert tillbaka

Bert Karlsson öppnar dörren till hatet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 av 2 | Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
KD:s Ebba Busch Thor på valturné med Bert Karlsson.

LEDARE

“Den förföljelse som Hitler gjorde på oliktänkande på sin tid, det är samma idag. Då var det judarna, idag är det SD.”
Det vansinniga uttalandet kommer från Bert Karlsson, tidigare partiledare för Ny Demokrati, numera flyktingentreprenör och politiskt dragplåster för Kristdemokraterna. Nyheter24:s reporter blev förmodligen häpen, och frågade därför en extra gång:
Du vill gå så långt att säga att det är samma sak alltså?
– Ja det är klart, det är så jävla korkat allting.
Liberalernas Jan Björklund kallar det ”Ett av de mest omdömeslösa yttranden som gjorts.”

Bert Karlsson hävdar nu att han blev felciterad. Så kan det ju vara. Eller så kan det vara som alla andra gånger Bert Karlsson blivit konfronterad med sina rasistiska uttalanden. Han har blivit felciterad. Gång på gång. Han är den mest felciterade mannen i svensk politik.
Det är dags att smälla igen dörren till Bert Karlsson. Det räcker nu. Någon slags anständighetsgräns bör finnas. Den bör gå vid att spotta på de som dog i Förintelsen. Alla de som överlevt, och fortfarande kan berätta. De som måste berätta om hur det börjar, så att inte samma sak kan hända igen.

Lyfte ”hemligt avtal”

Bert Karlssons uttalande rimmar med hans politiska gärning. Där ingick att kuska land och rike runt, och från scener prata om hur mycket invandringen kostade Sverige, hur medier mörkade sanningen – med siffror och påståenden tagna ur luften. Bland annat lyfte Bert Karlsson det så kallade Lilla Saltsjöbadsavtalet, som beskrevs som ett hemligt medieavtal om att beskriva flyktingar i positiv dager. Det var bara det att Bert Karlssons dokument var ett tramsigt påhitt, skapat av en rasistisk grupp. Men bilden han spred slog rot.
1990-talet var otäckt. Lasermannen sköt på människor med utländsk bakgrund. Nazister mobiliserade, stal vapen och mördade, främlingsfientligheten ökade, hundratalet flyktingförläggningar brann. Vågen av attentat mot flyktingförläggningar inleddes när Ny Demokrati dök upp på den politiska arenan, konstaterade Björn Häger, som gjort P1:s dokumentär om Ny Demokrati. Att hatbrotten ökade när partiet ökade i opinionen, noterar även journalisten Gellert Tamas i sin bok ”Lasermannen”.

Målet: SD in i värmen

Spåren mellan Ny Demokrati och SD löper sedan tätt. Bert Karlsson ledde Ny Demokrati tillsammans med Ian Wachtmeister, som senare blev mentor för Jimmie Åkesson. Karlssons motiv för att stötta Kristdemokraterna i årets valrörelse var att få partiet att bjuda in Sverigedemokraterna i värmen. Målet: en regering bestående av Moderaterna, KD och SD. Ebba Busch Thors svängning visar med önskvärd tydlighet att han har lyckats.
Men på ett sätt har Bert Karlsson rätt. SD behandlas inte som andra partier. Det är för att SD, med rötterna i vitmakt-rörelsen, inte är ett parti som andra. När Sveriges flyktingförläggningar brinner, så lägger SD ut adresser till boenden. Det SD kallar nolltolerans mot rasism, är en uppstädning som aldrig kan upphöra. För den människosynen finns i SD:s DNA. Den som försöker sammanfatta de värsta uttalandena från partiets företrädare blir alldeles matt, det är för mycket. Avhoppen avlöser varandra, men det räcker inte. Det kommer alltid fler.
Att inte bjuda in SD är att hålla emot, att inte kasta ner Sverige i en högerpopulistisk avgrund. Bert Karlsson vet precis vilka krafter han bjuder in. Han var med om att öppna den dörren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.