Mejla

Susanna Kierkegaard

Valet har blivit ett farligt spel

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alliansens partiledare efter Aftonbladets debatt.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansens partiledare efter Aftonbladets debatt.

Att vara väljare är inte lätt i år. Plötsligt måste du inte bara ha en åsikt, utan också en taktik. Politik har blivit lite som schack – för att veta vad din röst, ditt drag, leder till måste du tänka flera steg i förväg och förstå den andra spelaren.

Röstar du på Ulf Kristersson kan du få Jimmie Åkesson på köpet. Kanske blir det också så om du väljer Centerpartiet eller Liberalerna, förutsatt att Annie Lööf och Jan Björklund fortsätter att lita blint på sin moderata statsministerkandidat. Det du får är inte nödvändigtvis det du stoppar i valkuvertet.

Debatten överraskade

Årets val är annorlunda, och det märktes under Aftonbladets partiledardebatt på måndagskvällen. På Cirkus i Stockholm radades partiledarna upp på scen. Till en början fick de tala en i taget, i lugn och ro. Sen släpptes helvetet lös. Retoriska loskor slungades över scenen i en otrolig fart. Ebba Busch Thor anklagade Miljöpartiet för att "jaga barn" i behov av assistans och Annie Lööf citerade Margret Thatcher.

Ibland förvånade partiledarna. Gustav Fridolin berättade att han suttit i fängelse i Israel, Stefan Löfven att han inte har klimatångest. Men där emellan var det mesta som vanligt – Fridolin pratar miljö, Sjöstedt vill beskatta de rika, Åkesson avskyr invandring.

Busch Thor gick i fällan

I debatten lönar det sig aldrig att acceptera den politiska motståndarens retorik. Ebba Busch Thor gick i fällan när hon precis efter debattstart började tävla mot Åkesson i vem som är mest emot invandring.

Det är tydligt att Sverigedemokraterna är ett känsloparti. Jimmie Åkesson kan inget om sitt partis ekonomiska politik, vilket borde vara steg ett för någon som vill förändra samhället. Politik handlar ytterst om att koppla ihop känslor och värderingar med ekonomi. Sverigedemokraterna har bara känslan – ett perfekt recept för att köra Sverige i botten.

Blinkar åt Åkesson

Nu handlar valet om vem som går att lita på. Lööf och Björklund vill inte ge Sverigedemokraterna inflytande. Trots det litar de på Kristersson, som lovat att göra allt för att bli statsminister oavsett valresultat, och vars partikamrater blinkar oblygt åt Åkesson.

SD:s stöd kommer inte gratis. Partiet har en tydlig kravlista och deras politik kommer att slå hårt mot kvinnor, hbtq-personer och människor med rötter i andra länder.

Om knappt två veckor är det fritt fram att välja och vraka bland valsedlarna. Röstar du blått spelar du med oss andra som insats.

Av: Susanna Kierkegaard

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.