Bankerna lider inte av naivitet

Det är girighet som skapar problemen

Riksbankschefen Stefan Ingves tycker att svenska banker har varit naiva när det handlar om penningtvätt och Baltikum.

– De baltiska länderna har den historia och det geografiska läge de har, sa han i förra veckan till TT.

Antagligen menade Ingves att till exempel Swedbank borde ha varit mer uppmärksamma när det gäller avsatta ukrainska diktatorer och skumma ryska oligarker.

Att bedriva bankverksamhet i länder som till för bara 30 år sedan var sovjetrepubliker har säkert speciella svårigheter. Det har det nog också att vara granne med kleptokratins Ryssland.

Men är naivitet rätt ord om bankerna?

Bankerna är odugliga på ansvar

Banker, också svenska, tycks vara notoriskt odugliga när det handlar om att hantera risker och ta ansvar. Under den globala finanskraschen 2008 förde bankernas spekulationer världen till randen av kollaps. Gång på gång har det dessutom visat sig att bankerna tjänstvilligt tänjt på reglerna för att hjälpa sina förmögna kunder – som inte alltid har varit ryssar – att slippa undan skatt.

Det är kanske inte en tillfällighet att Swedbanks ledning valde att tala med storägarna om det kommande avslöjandet, eller att medarbetare som varnat för riskerna fått lämna företaget.

Vi skulle kunna kalla det för naivitet, men det är i så fall en naivitet som har sin förklaring. I det korta perspektivet har spekulationerna, trixandet och fuskandet varit lönsamt. För den som har siktet på nästa kvartalsrapport eller den kommande bonusutbetalningen är det ett bra argument.

Girighet är rätt ord

Frågan är om inte girighet är en bättre beskrivning av bankernas problem.
De naiva i den här historien är kanske vi själva, och de myndigheter som ska kontrollera bankerna.

Svenska Dagbladet har beskrivit hur tjänsteman på den svenska Finansinspektionen redan i höstas ville granska de svenska bankernas verksamhet i Baltikum. Bakgrunden var naturligtvis den galopperande krisen i Danske Bank.

Enligt Finansinspektionen fick undersökningsgruppen uppdrag att genomföra granskningen av en svensk bank. Den inriktades mot bankens verksamhet i Sverige, trots att alla ansåg att de stora riskerna fanns i Baltikum. Den verksamheten drivs dock som dotterbolag, och svenska myndigheter kan bara utöva tillsyn tillsammans med myndigheterna i de respektive länderna som enligt EU:s regler har ansvaret.

Nu ska Finansinspektionen tillsammans med estniska myndigheter försöka reda ut vad som hänt i Swedbank i Tallinn. Rimligen får svenska tjänstemän också höra av sig till Riga. Samtidigt pågår en granskning av SEB för penningtvätt. Men det krävdes ett journalistiskt avslöjande, hotande amerikanska sanktioner och ett börsras på drygt 40 miljarder kronor, till stor del svenska pensionspengar.

Det är hög tid att vi slutar vara naiva när det gäller banker och finansmarknaden.


I en tidigare version förekom felaktiga uppgifter om att Finansinspektionens ledning stoppat en granskning av bankernas verksamhet i Baltikum.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.