Mejla

Daniel Swedin

Dyra konsulter kränger vård till rika och friska

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Carolina Byrmo / AFTONBLADET / 85440

Boston Consulting Group, BCG, är ett av värdens största konsultbolag, med årliga intäkter runt 40 miljarder kronor. Deras affärsidé är strategisk rådgivning och här i Sverige kränger de en management som kallas värdebaserad vård.

Ovetenskapligt

Modellen utlovar mer effektiv vård till lägre pris genom att olika vårdgivare ska konkurrera med ”värdet för patienten”. Och värdet får man genom att mäta resultaten i vården och sedan dela med kostnaden.

Särskilt Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm gillar modellen. Under 2017 fakturerade konsultbolaget Boston Consulting Group sjukhuset 28 miljoner kronor, inklusive moms. Vad sjukhuset exakt fått för pengarna vet ingen. Sedan 2011 har bolaget fakturerat sjukhuset över en kvarts miljard kronor.

Innan jul dömdes idén om värdebaserad vård ut av Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Modellen saknar stöd i vetenskapen.

Det biter inte på modellens vänner. "Om vi skall kunna rusta Sveriges sjukvård för framtiden, måste vi våga tänka nytt", deklarerade BCG:s Nordenchef Stefan Larsson i en debattartikel i Dagens Nyheter i helgen.

Nytänkande

I går rapportade Dagens Nyheter om en stor amerikansk studie av en ekonomisk styrmodell baserad på värdebaserad vård.

– Det vi kunnat konstatera är att modellen inte fungerat. Den har varken åstadkommit högre kvalitet eller lägre kostnader. Men det värsta är den icke-önskvärda sidoeffekten den gav upphov till: Att vården blev mindre jämlik, säger Eric T Roberts, assisterande professor vid avdelningen hälsopolicy och styrning vid universitetet i Pittsburgh, till DN.

Trots Sveriges och USA:s skilda sjukvårdssystem straffar modellen alltid dem som vårdar socioekonomiskt utsatta, enligt forskarna.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska hela befolkningen ges vård på lika villkor. "Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården", står det.

Nytänkande, var ordet.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.