Sverige kan lära av våldsmexiko

Mexikos nya president Andrés Manuel López Obrador.

I Mexiko sköts en lokalpolitiker i bakhuvudet när han tog selfies med väljare för mindre än en månad sen. Över 100 politiker har mördats i världens påstått blodigaste valrörelse. Våldet i Mexiko är mardrömslikt med svenska mått mätt.

Socialisterna gick till val på mjukare tag och vann mot motståndspartiet som haft makten 77 av de senaste 89 åren. Sedan i morse är det klart att Andrés Manuel López Obrador blir ny president.

Våldet värre än någonsin

Bara 7 brott av 100 anmäls till den mexikanska polisen. Drogkartellerna slåss och skjuter varandra på öppen gata. Förra året var landets våldsammaste sedan man började mäta dödsoffren i drogkrigen, med nästan 30 tusen mördade.

Tidigare regeringar har försökt lösa våldsproblemen genom hårdare tag och "krig mot knarket". Det har funkat så där. Fler karteller har bildats och spänningarna mellan dem har ökat. I städer och byar bildar invånarna medborgargarden för att själva kunna skipa rättvisa när polisen misslyckas.

Mjukare tag mot brottsligheten

Korruptionen i landet har närt misstron mot politiker och polisen. När López Obrador bjöd på en helt ny, mjukare stil, mottogs det därför väl. Han har lovat amnesti för knarkkungar som vill byta bana, med förbehållet att offers familjer godkänner. Han har åkt på turné till byar och städer långt ut på landet som helt glömts bort av andra etablerade politiker. Han har visat vanligt folk att alla politiker inte är likadana.

Sverige är motsatsen till Mexiko. Vi rankas högt på listor över världens tryggaste länder och lyckligaste folk. Trots det kan vi lära oss av Mexiko och López Obradors framgångar.

Framför allt visar valresultatet i Mexiko att mjuka tag är ett riktigt alternativ till krigföring mot brottsligheten. Fokus på orsaker och förebyggande arbete fungerar. Landet har länge haft fler poliser än världssnittet, men det har inte hjälpt mot våldet.

Sverige kan lära av Mexiko

Inför vårt eget val är lag och ordning återkommande ämnen, och hårda tag dominerar debatten. Ulf Kristersson (M) vill ha strängare straff, vistelseförbud för kriminella, obligatoriska häktningar direkt efter brott, förbud av engagemang i antidemokratiska organisationer. Det är typexempel på att bekämpa hårt med hårt.

Sådana åtgärder fungerar kanske tillfälligt. Men Mexiko vittnar om att hårdare tag inte är en långsiktig lösning på demokratiproblem och otrygghet. Två väldigt olika länder kan lära av varandra. Hoppfullhet och mjuka tag behövdes i Mexiko och de behövs lika mycket i Sverige.