Mejla

Ingvar Persson

Dadgostars aktivism kan vara rätt i tiden

Stefan Löfven får se upp med Vänsterpartiet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: LOTTE FERNVALL

LEDARE

Nooshi Dadgostar kommer att väljas till partiledare på Vänsterns kongress om en dryg månad. Det är valberedningens förslag och faktum är att det inte finns några andra kandidater.

Bristen på utmanare hade kunna bero på att jobbet blir tufft. Under sina knappt åtta år som partiledare har Jonas Sjöstedt byggt upp ett förtroende både bland väljare och politiska motståndare.

Sjöstedt blir dessutom något så ovanligt som en vänsterledare som avgår frivilligt. Att ersätta honom kommer inte att bli lätt.

Rätt ledare i dag

Att ingen i Vänsterpartiet väljer att utmana Nooshi Dadgoster kan dock lika gärna ha en annan förklaring. I den situation partiet befinner sig i dag kan hon visa sig vara precis den ledare man behöver.

Genom hela Vänsterpartiets historia löper en tråd som förstås måste vara röd. Det handlar om relationen mellan samhällskritik och konkret samhällsförändring. Folkrörelsearbete eller praktisk politik, om ni vill.
Sedan 1990-talet har det varit den praktiska politiken som dominerat.

Vänsterpartiet har förhandlat budgetar och varit en del av ett rödgrönt block. Frågan om ministerposter har gång på gång ställts och resultaten har knappast uteblivit.

Vänsterförslag väcker stolthet

Den minnesgode kommer ihåg när Mikael Damberg för fyra år sedan berättade om vad han var särskilt stolt över i regeringens politik. Alla förslagen kom ursprungligen från Vänstern.

Jonas Sjöstedt har på många sätt varit en symbol för samarbetsstrategin. Valresultatet för två år sedan förändrade spelplanen i grunden.

Även om Vänsterpartiet gjorde sitt bästa val sedan 2002 och ett av de bästa genom historien stängde januariavtalet dörren till regeringssamverkan. Sjöstedts tal om en hemlig överenskommelse med Löfven har inte ändrat den bilden.
Den parlamentariska situationen kräver något mer än förhandlingsvana av en vänsterledare. Det är här Nooshi Dadgostar kan komma in.

Kamp mot privatiseringar

Hon har en bakgrund som aktivist snarare än som klassisk politiker. Det går inte att prata om Nooshi Dadgostar utan att också prata om nätverket "Alby är inte till salu" och kampen mot privatisering av bostäder i Botkyrka.

I en intervju i Dagens Nyheter beskriver hon hur kampanjen misslyckades med att stoppa försäljningen men ändå byggde självförtroende hos de som deltog. Framgång av annat slag.

Så talar en aktivist, och så ska en partiledare kanske tala till en generation som vuxit upp med aktivismen. Mot rasism och diskriminering, för HBTQ-personers rättigheter och inte minst för att rädda planeten från klimatkatastrofen.

Att valberedningen lägger sitt förslag samma dag som Preem överraskande drar tillbaka planerna på ett raffinaderi i Lysekil är en händelse som kan se ut som en tanke.

Vänsterpartiet under Nooshi Dadgostar kan mycket väl bli en spännande del av svensk politik. Det är inte omöjligt att både Stefan Löfven och Miljöpartiet har anledning att se upp.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.