Mejla

Jonna Sima

Trump hör hemma bakom lås och bom

Uppviglade mobben: ”Slåss av bara helvete”

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Donald Trump
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump

LEDARE

Historia håller på att skrivas i USA. Det är inte bara första gången som en president ställs inför riksrätt för andra gången. Det är också första gången en president som redan har avgått ställs inför riksrätt. Orsaken i sig är också historisk: Den våldsamma stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari. Upploppet var ett försök att stoppa den demokratiska processen att utnämna Joe Biden till ny president och kostade sju människoliv.

Riksrättsrättegången är nu inne på sin tredje dag. Åklagarsidan betonar Donald Trumps personliga ansvar för den dramatiska händelsen som har skakat USA i grunden. Efter att ha hållit ett tal under parollen "Rädda Amerika" fortsatte Trump att lögnaktigt påstå att valet var stulet och att han egentligen vunnit en jordskredsseger. Han uppviglade den stora folkmassan till att tåga upp till kongressbyggnaden för att "slåss av bara helvete". Och de tog honom på orden.

Domare och jury är också brottsoffer

En 13 minuter lång video lades igår fram som bevis för expresidentens inblandning i stormningen av Kapitolium. Bilderna är fasansfulla och ibland svåra att ens titta på. Det blir så tydligt hur illa situationen faktiskt var och hur pass stor roll Trumps ord och twittrande spelade för det dramatiska förloppet.

Dessutom är det inte bara det han sa och gjorde den 6 januari som varit avgörande för utfallet, vreden hos sina anhängare hade Donald Trump byggt upp sedan innan valresultatet stod klart. Redan i somras vägrade han att säga om han skulle acceptera valresultatet, han hävdade ideligen att röstprocessen var riggad. När Joe Biden stod klar som vinnare försökte han sätta press på egna tjänstemän, ministrar och partikollegor att stoppa "lurendrejeriet". Det anti-demokratiska agerandet saknar också motstycke i amerikansk historia.

Sveriges Radios Ginna Lindberg säger i USA-podden att den här riksrättsrättegången är speciell eftersom de hundra senatorer som ska agera domare och jury också är brottsoffer. Det var senatorerna som var tvungna att gömma sig och fly för sina liv.

I går höll den demokratiska kongressledamoten Eric Swalwell ett känslomässigt anförande där han beskrev hur han skickade ett sms till sin fru i tron att det kanske skulle vara hans sista meddelande till henne: "Jag älskar dig och barnen. Snälla krama dem från mig."

Trump kommer att frias

Riksrätten är ingen rättegång i vanlig mening. Ingen ifrågasätter egentligen att Donald Trump är skyldig till att ha sagt och gjort det som visas på filmerna. Och att uppvigla en uppretad och beväpnad mobb till att storma parlamentet är naturligtvis inte tillåtet.

Donald Trump har utan tvekan svikit den ed han svor att skydda konstitutionen under. Han tittade roat på stormningen på TV utan att lyfta ett finger.
Men eftersom senaten är jury och 50 ledamöter kommer från det republikanska partiet så kommer Trump ändå att frias. Enligt konstitutionen krävs två tredjedels majoritet och någon sådan finns inte även om sex republikaner väntas rösta för att fälla.

Men eftersom det inte är någon riktig rättegång så kommer ett frikännande inte heller att ändra historieskrivningen.
Dessutom pågår flera vanliga rättsprocesser mot Trump kring olika delar av hans försök att fuska i valet. Särskilt utredningarna i Georgia där Trump uppmanade de lokala politikerna att "hitta" röster åt honom blir intressant att följa.

I en rättvis värld skulle Donald Trump snart sitta bakom lås och bom. Eller för att låna hans egen retorik från valmöte efter valmöte 2016 om Hillary Clinton:
"Lock him up!"

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.