Irak vill stjäla kurdernas olja

Irakiska arméns överfall på kurdiska peshmerga-styrkor i går och i dag handlar om makten över oljefälten vid Kirkuk, i norra Irak.

Centralregeringen i Bagdad har brutit den allians med kurderna som man haft under kriget mot terrorsekten IS och vill nu ha intäkterna från oljan själva.

Peshmerga har blivit närmast legendariska under kampen mot IS och kurderna har styrt Kirkuk sedan strider mot terrorsekten 2014.

Utbildade av USA

För amerikansk utrikespolitik är det som händer en katastrof. Både peshmerga och irakiska armén är tränade och beväpnade av Washington.

Under konflikten ligger frågan om kurdernas självständighet. I princip är Irakiska Kurdistan ett eget land i allt utom namnet. Man har ett eget parlament, regering, domstolar, medier och kontroll över sitt territorium.

Kurderna har också historisk legitimitet för kraven på självständighet, frågan har genom åren diskuterats ett flertal gånger. I dag lever det kurdiska folket som minoritet i Turkiet, Syrien, Iran och Iran och de är världens största folk som saknar ett eget land.

Efter IS

I september folkomröstade kurderna i Irak och att utropa en egen stat på riktigt, svaret blev ett rungande ja.

Men Irakiska regeringen accepterar inte resultatet och kontrollen över oljan är en geopolitisk nyckel. Den som äger oljefälten bestämmer också till stor del politiken.

Att en urladdning skulle komma förvånar nog ingen. I och med att den gemensamma fienden IS är på väg att utplånas återuppstår alla gamla konflikter igen. Förutom palestinakonflikten så är förmodligen den kurdiska frågan världens mest svårlösta.

Oavsett vad som händer kommer det att få långtgående konsekvenser under många år.

Ge upp Irak

Dagens Irak blev självständigt 1932 och gränserna är ett arv från kolonialmakterna. Det finns egentligen inget rimligt argument för att hålla ihop landet eftersom det inte längre fungerar.

Ett land där människor måste bombas till underkastelse för att stanna är inget land - det är ett fängelse.

Efter irakiska arméns överfall på kurderna har förmodligen intresset minskat ytterligare för att samarbeta.

Sätt tryck på Irak

Omvärlden måste sätta ett hårt diplomatiskt tryck på Irak så att angreppen på kurderna upphör. Hittills rapporteras tio människor ha dött, det är tio för många.

Sverige är ett av de länder som bidragit med träning till peshmerga, vi kan inte överge dem nu.

I framtiden krävs internationell medling och kanske även fredsbevarande FN-soldater som kan hindra nya våldsamheter.

För en sak måste vi inse: om vi låter konflikten eskalera nu så står vi inför ett nytt fullskaligt inbördeskrig i Irak fortare än vi anar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln