Mejla

Pernilla Ericson

Trump måste vinna valet till varje pris

Kallar riksrättsutredningen för statskupp

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stödet för riksrättsåtal mot USA:s president Donald Trump ökar.
Foto: Evan Vucci/TT
Stödet för riksrättsåtal mot USA:s president Donald Trump ökar.

LEDARE

Opionen för riksrätt mot USA:s president växer allt mer. Och när man väl synade hur Donald Trump använt sitt mäktiga ämbete så var det betydligt mer som trillade ut i ljuset.
Det började med visselblåsaren som slog larm om Trumps telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Samtalet tydde på att Trump medvetet hållit inne med utlovade resurser till Ukrainas militär, för att få landet att utreda demokraten Joe Biden och hans son Hunter. Den förstnämnda är den kandidat som seglat upp som Trumps främsta motståndare i det kommande amerikanska valet.
Meningen "Jag skulle dock vilja att du gjorde oss en tjänst" ("'I would like you to do us a favour though'") kan sägas vara den springande punkten i samtalet med Zelenskyj. Villkorar Donald Trump militärt stöd på motsvarande 2,4 miljarder kronor för en tjänst som kan gynna honom i presidentkampanjen? Det hade i så fall inte varit första gången han använt ämbetet för egna syften.

Pressat Australiens ledare

I veckan avslöjade New York Times att Donald Trump ska ha pressat Australiens premiärminister Scott Morrison om en tjänst i syfte att underminera Robert Muellers Rysslandsutredning. Trump-administrationen hoppades få Australiens hjälp att granska och därmed misskreditera utredningen, enligt två källor med insyn.

Donald Trump kallar nu riksrättsutredningen för en ”KUPP”.

Det som utspelar sig i Vita huset är som en fars. Som om någon målat en karikatyr av en självsvåldig oligark, som behandlar andra länders ledare som springpojkar.

Det här är vad som händer när populistiska affärsmän ger sig in politiken, med egna vinstsyften lysande i blicken. De väljare som hoppades att Trump skulle värna amerikanska arbetares intressen och "dränera träsket" lär ha blivit hyfsat modstulna på vägen. Handelskriget med Kina rapporteras kosta hundratusentals jobb. Hundratals lobbyister arbetar i Trumps administration. Kontroverserna har avlöst varandra, i allt från rasistiska utspel till mutade porrstjärnor. Och nu detta.

Lär sitta säkert

Men trots att det folkliga stödet för att ställa Donald Trump inför riksrätt ökar kraftigt, så lär USA:s president sitta säkert.

I senaten har Republikanerna majoritet, och att de skulle avsätta en republikansk president är inte troligt. Särskilt som det krävs två tredjedelars majoritet för att fälla honom.

Just nu försöker republikanska senatorer snarare överrösta varandra i kören om vilken häxjakt riksrättsprocessen är.
Men Donald Trump måste nog se till att vinna valet 2020. Tillbaka i rollen som fastighetsmogul och dokusåpastjärna kommer det vara betydligt svårare att undkomma rättvisan.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.