Moderatkrisen når hela vägen till USA

Är Anna Kinberg Batra M-ledare när hon landar på Arlanda?

I natt svensk tid framträdde Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra på en advokatbyrå i San Francisco. Svensk-amerikanska handelskammaren, myndigheten Vinnova och det svenska generalkonsulatet i San Francisco samarrangerade.

För cirka 130 kronor kunde man höra Kinberg Batra hålla en presentation på temat "Nya utmaningar för det politiska ledarskapet - populism och extremism i USA och Europa".
M-ledaren har förstås utmärkta kunskaper i hur man förhåller sig till extremism.

SD-motstånd handlar om regeringsduglighet

Hon är ju trots allt politikern som tog över ett parti som stöddes av 25 procent av de svenska väljarna, öppnade dörren för samarbete med ytterkantspartiet Sverigedemokraterna och sedan såg sitt opinionsstöd rasa ihop. I dag är 15 procent av väljarna beredda att rösta på M. Nya utmaningar för det politiska ledarskapet, som sagt.

Det finns flera.

Från att ha varit den dominerande politiska kraften under en stor del av 2000-talet visar mätningar att väljarnas förtroende för Moderaterna snabbt urholkats, hur partiet spelat bort sina profilfrågor och hur partiledaren kommit att bli ett sänke.

Under Fredrik Reinfeldt och Anders Borg retirerade Moderaterna från många klassiska moderata frågor och satsade allt på att framstå som pålitliga i frågor om landets ekonomi och hur landet skulle styras. Här ingick ett naturligt motstånd mot SD och annan högerextremism.

När Decemberöverenskommelsen - som från början var en borgerlig idé - sades upp undergrävdes den nya ledningens auktoritet. När man bytte fot om SD i förhoppning om att det skulle göra Kinberg Batra till statsminister spädde det på en misstanke om att partiet inte går att lita på.

Ny kalldusch hotar

Vad har M kvar i dag, annat än en vilja till makt och sin kärlek till skattesänkningar?

Just viljan till makt har för övrigt gjort Kinberg Batras position än mer ohållbar.

Moderaterna har tidigare hoppats att SD skulle göra Anna Kinberg Batra till statsminister helt utan krav på motprestationer. Det har nu SD berättat att de verkligen inte tänker göra. Utan förhandlingar blir det ingen borgerlig regering efter 2018.

Partiet är inne i sin värsta kris på många decennier och ingen i partiet tycks ha någon aning om vad de ska göra. Liberalernas Jan Björklund spanar redan över blockgränsen och Centerns Annie Lööf håller huvudet kallt.

I morgon kommer Statistiska centralbyråns halvårsredovisning av partisympatierna och det är kanske tur att M-ledaren befinner sig på andra sidan Atlanten.

Vi får se vad det är för sorts välkomnande Anna Kinberg Batras parti ger henne när hon landar igen.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Läs mer:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.